FLOM: uv@r og store nedbørsmengder har ført til oversvømmelse i flere deler av landet. Her i Sogn og Fjordane. Video: Runar Sandnes Redigerer: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Minst 40 stengte veier og minst 20 personer evakuert etter flom i Agder

Uvær herjer på Sørlandet og Vestlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Veitrafikksentralen opplyser til Dagbladet at minst 40 veier er stengt i Agder-fylkene som følge av flom.

Mandag morgen melder politiet at de har rykket ut til en bil som sitter fast i vannmassene ved Mosby, like utenfor Kristiansand. Flere personer skal ha evakuert ut og opp på biltaket, ifølge politiet.

Politiet i Agder melder at en bekk i Lyngdal har gått over sine bredder. I natt har de evakuert 20 til 30 personer, flere av dem funksjonshemmede, etter at et boligfelt ble oversvømt i natt.

- Vi har evakuert 10 til 15 boliger. Det er veldig mye vann i området. Vi måtte knuse dører og vinduer for å komme oss inn i noen boliger og har evakuert folk som ikke kunne gjøre det selv. Våre mannskaper melder om at de har hatt vann helt til livet, sier Audun Eide, operasjonsleder Agder politidistrikt, til Dagbladet.

FLOM: Politi og Sivilforsvaret hentet ut 20 til 30 personer i et boligfelt i Lyngdal natt til mandag. En elv i området gikk over sine bredder. Foto: Lyngdals avis
FLOM: Politi og Sivilforsvaret hentet ut 20 til 30 personer i et boligfelt i Lyngdal natt til mandag. En elv i området gikk over sine bredder. Foto: Lyngdals avis Vis mer

Politiet sier det ikke er meldt om noen skadde etter oversvømmelsen.

Da Lyngdals avis var ved de evakuerte boligene klokka 04.30, hentet Sivilforsvaret en familie på tre personer. I området Refsvollen er mange hus evakuert. Avisa skriver at i det ene huset som ikke har kjeller, sto vannet nesten to meter opp fra gulvet.

NVE varsler flom på høyeste nivå og jordskredfare i Agder-fylkene mandag. Fram til mandag kveld er det ventes over 100 millimeter regn.

Riksveier rammet

Veitrafikksentralen sier til Dagbladet ca. klokka 05.15 at over 40 veier er stengt i Agder-fylkene. Det er inkludert veiene som ble stengt i går, da uværet begynte.

- Alle disse 40 veiene er stengt enten på grunn av oversvømmelse eller ras. Den siste timen har vi også fått meldinger om trær som har blåst over ende som sperrer veibanen, sier Tove Sunde, trafikkoperatør i Veitrafikksentralen i Porsgrunn, til Dagbladet.

Sunde opplyser at ingen av de mest trafikkerte veiene, som europaveier, er rammet. Det er i hovedsak fylkesveier og riksveier som er stengt.

Én av veiene som er stengt, er riksvei 33 i Sokndal. Et jordras dekker hele veibanen og det er skiltet omkjøring.

- Folk var til stede for å rydde opp, men arbeidet måtte avbrytes siden raset ble aktivt igjen. Veien er foreløpig stengt fram til det er trygt å rydde opp igjen, blant annet er det noen steiner i skråningen som trille ned, sier Olaug Bjørnstad, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, til Dagbladet.

Mye vann på kort tid

De enorme vannmengdene gjør at det også kommer småras, noe som gjør at ytterligere veier har blitt stengt i løpet av natta.

Ifølge veitrafikksentralen har vinden økt gjennom natta, noe som har ført til at meldinger om trær som har blåst over ende har kommet på denne tiden på døgnet.

- Det er et ganske stort område om er rammet og det har kommet ganske mye vann på kort tid. På nattetid er det vanskelig å se om det er vann i veibanen, men entreprenørene våre har jobbet på spreng i hele natt for å skilte omkjøringer, sier Sunde, og legger til at det er indre deler av Agder-fylkene som har flest stengte veier.

Måtte til legevakt

Eide i Agder-politiet sier at de evakuerte vil få tilbud om alternativ bosted på et forsamlingslokale i nærheten.

Den første uvær-henvendelsen politiet i Agder fikk i natt, var to personer hadde vanskeligheter med en seilbåt i Kristiansand.

- De tørket seil, men klarte ikke å legge til havna i den sterke vinden. To personer havnet i vannet og måtte kjøres til legevakt for sjekk. De var nedkjølt, sier Audun Eide.

Det har kommet over 170 millimeter nedbør enkelte steder i Agder siden fredag ettermiddag. Fra lørdag morgen klokka 8 til søndag morgen klokka 8 ble det ifølge Fædrelandsvennen satt ny fylkesrekord for oktober i begge Agder-fylkene, skriver NTB.

Faren for jordskred er på det nest høyeste nivået, nivå oransje. Flomfaren er på det høyeste, altså rød, melder varsom.no.

Herjer med store deler av landet

Det er ikke bare i Sør- og Vestlandet uværet skaper utfordringer. Voldsom nedbør og vind har ført til trevelt, ras, løse ledninger, flom og andre værskader også i Telemark, Vestfold, Trøndelag og andre steder i landet.

I Dalen i Telemark har politi og brannvesen rykket ut etter meldinger om et jordras. Ifølge politiet skal det ha kommet jord og vann inn i et hus, skriver Telemarksavisa (TA).

- En person er evakuert fra huset. Veien er sperret, saJan Olaf Jansen, operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, til avisa tidlig mandag. Klokka 7.39 melder politiet at beboere fra totalt tre hus nå har blitt evakuert.

I Hordaland har brannvesenet fått flere meldinger om værrelaterte problemer, ifølge Bergensavisen (BA).

- Deler av taket på en låve har blåst av i området Hallanger mellom Hardangerbroen og Ulvik. På grunn av vindforholdene venter vi med å sjekke dette ut til det blir dagslys av hensyn til egen sikkerhet. Vi vet ikke om det er fare for at resten av taket skal blåse av, sier Helge Lund, vaktkommandør ved 110-sentralen, til avisa.

Det meldes også om flere trær som har veltet over flere veier i løpet av natta, og en elv i Voss som har gått over sine bredder.

Politiet i Trøndelag melder på Twitter om takplater, trær og trampoliner i fri flyt etter sterk vind på Oppdal. Brannvesenet på Oppdal vurderer sikkerhetstiltak, skriver NTB.

Color Line har innstilt morgenfergen fra Sandefjord til Strømstad, som følge av uværet, skriver Tønsbergs Blad.

I Nordland har politiet bedt folk om å ta forholdsregler som følge av den sterke vinden som slår inn over store deler av fylket.

- Vi ber om at løse gjenstander sikres og at båtfortøyninger sjekkes, skriver politiet i en Twitter-melding mandag morgen.

Saken oppdateres.