Minst 42 omkom i jordskjelv i Marokko

Minst 42 mennesker har mistet livet etter det kraftige jordskjelvet i Marokko i dag tidlig. Dødstallet er fryktet å stige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det offisielle dødstallet er nå 42. Men antall mennesker som er omkommet kan komme til å nå 300, sier en lokal politiker som ikke ønsker å stå fram med navn.

Det marokkanske nyhetsbyrået MAP skriver at flere hundre personer ble skadd da skjelvet rammet den nordøstlige provinsen Al Hoceima ved kysten av Middelhavet.

- Trolig ingen nordmenn

Rystelsene kunne også kjennes i den kjente feriebyen Fez.

- Vi har 14 nordmenn på en temareiser der i øyeblikket, og de kjente kraftige rystelser. Men alt står bra til med dem og de 81 andre nordmennene vi har i Marokko, nærmere bestemt i Agadir, sier daglig leder Sverre Høven i turoperatøren Star Tour.

Heller ikke norske myndigheter kjenner til at nordmenn skal ha kommet til skade.

- Vi har ikke fått melding om at noen nordmenn ble rammet av skjelvet, opplyser pressetalsmann Karsten Klepsvik til Dagbladet.no.

- Fullstendig ødelagt

- Så langt har redningsfolkene funnet 15 omkomne bare i landsbyen Ait Kamara, sier en talsmann for sivilforsvaret i Marokko.

Han forteller til nyhetsbyrået Reuters at landsbyen er «fullstendig ødelagt», og at de fleste husene her var bygget av murstein laget av leire. To andre landsbyer i nærheten har også fått betydelige ødeleggelser.

Skjelvet hadde ifølge fagfolk episenter i Gibraltarstredet ved innseilingen til Middelhavet. Det rammet området mens folk fortsatt lå og sov, og i havnebyen Al Hoceima løp mange mennesker ut i gatene. De første omkomne ble funnet i denne byen, som har rundt 70 000 innbyggere og en betydelig turistnæring.

Etterskjelv

Landsbyen Ait Kamara ligger halvannen mil fra byen Al Hoceima, og ifølge det offisielle marokkanske nyhetsbyrået MAP er det denne landsbyen som er hardest rammet. Etter det store jordskjelvet ble regionen dessuten rammet av flere etterskjelv.

Amerikanske seismologer målte styrken på rystelsene til 6,5 på Richters skala, mens kolleger i Spania og Frankrike gjorde målinger som tyder på at det var noe svakere. Skjelvet kunne merkes i byen Fez, som ligger et godt stykke lenger inne i landet.

Dagens jordskjelv var uansett betydelig sterkere enn det som rammet regionen i mai 1994, og som ble målt til 5,7 på Richter-skalaen.