KABUL: Mange ble drept og såret etter et selvmordsangrep i Kabul torsdag. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Minst 42 personer drept i eksplosjoner i Kabul: - En forbrytelse mot menneskeheten

Minst 42 personer er drept i flere eksplosjoner i Kabul torsdag, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 42 mennesker ble drept og 84 såret i angrepet i Kabul, ifølge NTB. Det er ikke klart om det var to eller tre eksplosjoner, men AFPs reporter i Kabul rapporterte om en tredje eksplosjon i byen.

Selvmordsangrep
Ifølge BBC skal en av eksplosjonene ha vært et selvmordsangrep.

En selvmordsbomber som var inne i bygningen, sprengte seg i lufta. Da folk kom til for å hjelpe, gikk ytterligere to bomber av utenfor.

SELVMORDSANGREP: Mange ble drept og såret etter et selvmordsangrep i Kabul torsdag. Kvinnen avbildet mistet sin sønn i angrepet. Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID/ NTB Scanpix
SELVMORDSANGREP: Mange ble drept og såret etter et selvmordsangrep i Kabul torsdag. Kvinnen avbildet mistet sin sønn i angrepet. Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID/ NTB Scanpix Vis mer

Angrepet skal ha skjedd rundt klokka 10:30 lokal tid, skriver CNN. Målet for angrepet var et sjiamuslimsk kultursenter, der det ble holdt en seremoni for å markere at det er 38 år siden den sovjetiske invasjonen fant sted, ifølge talsmann for innenriksdepartementet, Nasrat Rahimi.

Rundt 100 mennesker var inne i senteret da angrepet skjedde, blant dem akademikere som deltok i en paneldebatt om invasjonen. Reuters skriver at mange av ofrene skal være studenter, da mange studenter deltok på en paneldebatten.

- Etter eksplosjonen var det brann og røyk i bygningen, og alle ropte om hjelp, sier en student som fikk brannskader i ansiktet.

EKSPLOSJONER: Afghanske sikkerhetsstyrker i Kabul. Eksplosjoner i hovedstaden har drept minst 40 personer. / AFP PHOTO / Shah MARAI
EKSPLOSJONER: Afghanske sikkerhetsstyrker i Kabul. Eksplosjoner i hovedstaden har drept minst 40 personer. / AFP PHOTO / Shah MARAI Vis mer

- Forbrytelse mot menneskeheten
​Det to etasjer høye kultursenteret huser også det Iran-vennlige nyhetsbyrået Afghan Voice Agency (AVA), som man først trodde var målet for angrepet, i en sjiamuslimsk bydel vest i Kabul.

En journalist ved nyhetsbyrået forteller til Reuters at det så ut til å være mer enn bare én eksplosjon i løpet av angrepet, og at en reporter døde under angrepet. En annen journalist skal være skadet.

Organisasjonen «Afghan Journalists Safety Committee» fordømmer angrepet på Twitter. Organisasjonen opplyser om at en journalist ble drept og fire ble skadet i angrepet.

Afghanistans president Ashraf Ghani kaller angrepet en forbrytelse mot menneskeheten.

- Terroristene har drept våre folk. Terroristene har angrepet våre moskeer, våre hellige steder, og nå vårt kultursenter, sa han og gjorde det klart at angrepene er angrep på islam og alle menneskelige verdier.

IS påtar seg ansvaret
Lokale sykehus opplyser at de i tillegg til de drepte også har tatt imot 84 sårede, blant dem fem kritisk sårede som legene kjemper for å berge livet til. Mange kvinner og barn er blant de drepte og sårede.

Ekstremistgruppen IS påtar seg ansvaret for angrepet.

Via sin propagandakanal Amaq hevder IS at de angrep senteret med tre bomber etterfulgt av et selvmordsangrep, dette fordi senteret ifølge dem finansieres av Iran og «brukes til å spre propaganda om sjiamuslimsk tro», som IS er motstandere av.

Kabul er de siste månedene blitt et av de farligste stedene i verden for sivile. Sikkerheten er trappet opp siden et angrep i mai da en lastebil med eksplosiver gikk i lufta i byens ambassadekvarter. Over 140 mennesker ble drept, og minst 400 ble såret, skriver NTB.

Saken oppdateres.