Minst 449 døde i Nepal - over 50 innesperret i sammenrast turisttårn

Jordskjelv har utløst flere skred ved Mount Everest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Nepal bekrefter ved 12.30-tiden norsk tid i formiddag at minst 449 mennesker er funnet døde i det kraftige jordskjelvet hovedstaden Katmandu og områdene rundt, melder nyhetsbyrået DOPA.

Minst 50 mennesker var oppe i Dharahara-tårnet, som har rast sammen. Det er en av de store turistatraksjonene i Nepals hovedstad, melder Sky News.

Ifølge øyenvitner har politi og hjelpemannskaper hentet ut flere mennesker fra det kjente landemerket fra 1800-tallet, også kjent som Bhimsen Tower.

Mange hus har rast sammen etter det kraftige jordskjelvet i Nepal, og dødstallet vil trolig stige fra de tre første som er bekreftet omkommet. Det er flere nordmenn i området. Ett av Katmandus kjente landemerker, det historiske Dharara-tårnet fra 1830-tallet, er blant bygningene som har kollapset, melder NTB - Reuters.

 LETER I RUINER:   Frivillige hjelper redningsmannskap med å lete etter savnede i denne sammenraste bygningen i Katmandu. Foto: Niranjan Shrestha, AP/NTB Scanpix.
LETER I RUINER: Frivillige hjelper redningsmannskap med å lete etter savnede i denne sammenraste bygningen i Katmandu. Foto: Niranjan Shrestha, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Skjelvet har også utløst flere skred ved Mount Everest.

Ifølge Reuters omkom ei jente i Katmadu da en statue veltet over henne i en park.

 STORE SKADER:  En sammenrast bygning i Katmandu etter jordskjelvet som rystet millionbyen natt til lørdag lokal tid. Foto: Zhou Shengping, Xinhua/AP/NTB Scanpix.
STORE SKADER: En sammenrast bygning i Katmandu etter jordskjelvet som rystet millionbyen natt til lørdag lokal tid. Foto: Zhou Shengping, Xinhua/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Andre nyhetskilder har ubekreftede meldinger om et titalls omkomne.

Flere bygninger har rast sammen i Nepals hovedstad Katmandu etter at et jordskjelv med en styrke på 7,9 rammet landet.

 STORE SKADER:  En mann hjelper to kvinner skadd av sammenraste bygningrester i sentrum av Katmandu. Foto: Narendra Shrestha, EPA/NTB Scanpix.
STORE SKADER: En mann hjelper to kvinner skadd av sammenraste bygningrester i sentrum av Katmandu. Foto: Narendra Shrestha, EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Andre steder er skjelvet målt til 8,1.

De første målingene av skjelvet lørdag formiddag lokal var 31 kilometer under jordskorpa, og hadde sitt episenter mellom Katmandu og byen Pokhara, melder det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

 KATMANDU LØRDAG:  Store blokker med murstein fra en sammenrast bygning i en  gate i Nepals hovedstad Katmandu.   Foto: Zhou Shengping, Xinhua/AP/NTB Scanpix.
KATMANDU LØRDAG: Store blokker med murstein fra en sammenrast bygning i en gate i Nepals hovedstad Katmandu. Foto: Zhou Shengping, Xinhua/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Andre steder ble skjelvet målt bare to kiliometer under bakken, og har gjort større skade på bygninger.

Skjelvet varte i flere minutter, og øyenvitner forteller at flere bygninger i Katmandu har rast sammen.

 TIL SYKEHUS:  Et barn som ble skadd i jordskjelvet blir brakt til Medicare Hospital i Kathmandu. Foto:  Niranjan Shrestha, AP/NTB Scanpix.
TIL SYKEHUS: Et barn som ble skadd i jordskjelvet blir brakt til Medicare Hospital i Kathmandu. Foto: Niranjan Shrestha, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Situasjonen er imidlertid uavklart, og det er ennå ikke kjent om mennesker er omkommet eller skadd.

Den indiske avisa The Hindu har lagt ut et twitter-bilde som viser en store ruinhaug etter sammenraste hus og gater som er kløyvd på midten.

 KRAFTIG JORDSKJELV I NEPAL:  Episenteret ligger 35 kilometer øst for Lamjung og nordvest for hovedstaden Katmandu, der flerer bygninger har rast sammen og gater er kløyvd i to.Kart: USGS/EPA/NTB Scanpix.
KRAFTIG JORDSKJELV I NEPAL: Episenteret ligger 35 kilometer øst for Lamjung og nordvest for hovedstaden Katmandu, der flerer bygninger har rast sammen og gater er kløyvd i to.Kart: USGS/EPA/NTB Scanpix. Vis mer

Skjelvet var så kraftig at rystelsene kunne merkes i New Delhi og flere andre byer i nord nabolandet India.

Rystelsene ble også merket i Kina og så langt unna som Bangladesh.

(NTB-Reuters).