Terrorangrep i Nigeria:

Minst 50 drept i det dødeligste angrepet hittil i år

Dødstallene i Nigeria fortsetter å stige.

SELVMORDSANGREP: Et angrep på en moské i Nigeria i dag drepte minst 50 og skadet 38 mennesker. Myndighetene mistenker at det er terrorgruppa Boko Haram som står bak. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
SELVMORDSANGREP: Et angrep på en moské i Nigeria i dag drepte minst 50 og skadet 38 mennesker. Myndighetene mistenker at det er terrorgruppa Boko Haram som står bak. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Over 50 mennesker er drept og 38 skadd etter at en 17 år gammel selvmordsbomber angrep en moské i Nigeria tidligere i dag.

Bomben gikk av i en moské i byen Mubi i Adamawa, en delstat hvor Boko Haram-militante opprørere holdt territorium i 2014. Opprørerne ble presset ut av områdene tidlig i 2015.

Politiet mistenker at Boko Haram står bak bombingen, men ingen har ennå tatt ansvar for handlingen.

Reuters melder at angrepet er det dødeligste massedrapet i regionen i år.

Angriperen var inne i bygningen sammen med dem som deltok i morgenbønnen da eksplosivene ble utløst, ifølge politiets talsmann Othman Abubakar, skriver NTB.

- Kroppene ble sprengt i fillebiter, og noen av de omkomne var helt ugjenkjennelige, sier Bayi Muhammad, en av moskeens besøkende, som unnslapp døden kun fordi han var sen for morgenbønnen da han snakket med Reuters.

278 drepte i år

Helt siden 2015 har landets regjering og militære gjentatte ganger sagt at de snart har bekjempet terrorgruppen, men Boko Haram fortsetter å angripe både sivile og militære grupper.

Nyhetsbyråets utregninger viser at dagens angrep har økt antall omkomne i Nigeria i år til 278.

VI ADVARER MOT STERKE BILDER: I denne videoen skal det være nigerianske soldater som mishandler og dreper krigere fra islamistgruppen Boko Haram. Video: Amnesty International Vis mer Vis mer

Abubakar Othman, talsmann for politiet i staten Adamawa sier dagens dødstall har nådd minst 50, men at «dødstallene kan stige fordi mange av de hardt skadde etter hvert kan miste livet».

Åtte mennesker er kritisk skadd og mer enn 30 i stabil tilstand. Det sier Idris Garga, den nordøstlige regionale koordinatoren for Nigerias nasjonale nødbyrå til Reuters.

I en uttalelse sier Nigerias president at angrepene var «ekstremt ondskapsfulle» og at regjeringen skal gjøre «alt som er nødvendig» for å sikre staten fra Boko Haram.

Bruker barn som selvmordsbombere

Gruppen har, ifølge The Guardian, brukt jenter ned i femårsalderen til å utføre hundrevis av angrep mot offentlige plasser, ofte i moskeer eller på markeder.

Dagens angrep var det største i landets nord-østlige del siden to skolejenter drepte 56 mennesker og skadet et titalls mer i et selvmordsangrep i Adamawa i desember ifjor.

Majoriteten av menneskene som døde i dagens angrep var gutter og menn. Abubakar Sule bor i nærheten av moskeen. Han hadde akkurat kommet hjem da han hørte smellet. Hans reaksjon var å løpe tilbake til hendelsesstedet.

- 40 mennesker døde på stedet, og flere ble fraktet til sykehuset med livstruende skader. Taket var sprengt vekk. Folk i nærheten av moskeen sa at imamen var halvveis i bønnen da gjerningspersonen detonerte bomben, sier han til AFP.

Da han ble spurt hvem han trodde stod ansvarlig for bombingen sa han: «Vi kjenner igjen trenden. Vi mistenker ingen spesifikke, men vi vet hvem som pleier å stå bak slike angrep.»

Ny taktikk

Terrorgruppa har, ifølge Reuters, drevet opprør i den nord-østlige delen av Nigeria siden 2009, i et forsøk på å gjøre regionen om til en islamistisk stat. I angrepene har mer enn 20 000 liv gått tapt, og mer enn 2 000 000 mennesker har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine.

De er mest kjent for kidnappiningen av de hundrevis av skolejentene for tre år siden. Mange av jentene har blitt sluppet fri, men mer enn hundre er fremdeles savnet, melder The Guardian.

Deres nye taktikk er imidlertid selvmordsbombing. Mens noen dreper en håndfull mennesker, melder andre seg inn til myndighetene, som fjerner bombevestene deres.

Likevel er det lite som kan gjøres for å stoppe jentene som Boko Haram har tvunget til å bære vestene under klærne sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer