Minst 50 Sivile drept og slengt i elva

Mens 20 politifolk ble henrettet på stadion.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To grufulle oppdagelser ryster Irak i dag; 20 sivilkledde politifolk ble i dag morges kidnappet da de sammen kjørte til jobb, ved al-Haklaniya politistasjon.

Kidnapperne førte dem til en fotballstadion i Haditha, hvor alle 20 ble stilt opp og henrettet.

Stedet ligger omlag 24 mil vest for Baghdad, der Iraks nyvalgte president Jalal Talabani sprakk den blodige nyheten i ettermiddag.

Men det var langt i fra den eneste grufulle nyheten presidenten kom med i dag.

Dumpet i Tigris

Da reportere spurte om statusen for de angivelige gislene i Madain-regionen, som sist helg skapte forvirrende overskrifter, kom Talabani meg følgende utsagn;

- Mer enn 50 lik er plukket opp fra elven Tigris, og vi har navnene på alle som ble drept, og navnene på de kriminelle som står bak, sa Talabani.

Dette kaster et nytt og blodig lys over gisselaksjonen i helgen, som inntil dagens utsagn, har vært uten offisielle dødsofre.

DREPT: En irakisk politimann vokter byen Madain, der sunnimuslimske gisseltagere slo til fredag. Først hevdet irakiske myndigheter at de ikke fant gisler eller fanger da de gjentok byen søndag. Men nå har 50 lik dukket opp i elva Tigris. Foto: Scanpix
DREPT: En irakisk politimann vokter byen Madain, der sunnimuslimske gisseltagere slo til fredag. Først hevdet irakiske myndigheter at de ikke fant gisler eller fanger da de gjentok byen søndag. Men nå har 50 lik dukket opp i elva Tigris. Foto: Scanpix Vis mer

Sa de var reddet

De sunnimuslimske gisseltagerne rykket inn i Madain fredag, og truet med å drepe 80 gisler hvis ikke alle sjiamuslimene i byen flyktet ut.

Søndag rykket irakiske soldater inn og begynte jakten på gisseltagerne. I følge de offisielle meldingene fikk soldatene kontroll over situasjonen, og reddet 15 familier som angivelig hadde blitt tatt som gisler.

Det hele ble fremstilt som en ubekreftet og relativt udramatisk gisselsituasjon - hvor de irakiske styrkene ikke kunne finne tegn på at det fantes flere gisler, eller noen i det hele tatt.

Med funnene som nå er gjort i Tigris, tyder mye på at hendelsen er den mest alvorlige og blodige terroraksjonen i Irak siden Saddam Husseins regime falt. De drepte skal være sjiamuslimske innbyggere i Madain. Men Talabani ville ikke gå næremere inn på hvem de drepte er.

Hemmelighold

Verken det irakiske forsvarsdepartementet, avtroppende statsminister Ayad Allawi, eller andre myndighetstopper skal ha vært informert om likfunnene før Talabani sprakk nyheten på pressekonferansen, melder CNN

På den samme pressekonferansen, ble Allawi pekt ut av presidenten til å lede den videre etterforkningen av hendelsen.

Samtidig skjer en rekke bombeattentater daglig i og rundt Baghdad. I dag ble et barn samt til sammen tre sivile irakere drept i fire separate aksjoner. Over 16 personer ble skadd, inkludert en amerikansk soldat.

GRUFULLT: Det var Iraks nye president Jalal Talabani som opplyste om likfunnene, samt at 20 irakiske politifolk ble henrettet på en fotballstadion i Haditha.
TIGRIS: Likene som er funnet flytene i Tigris, stammer fra gisselaksjonen i Madain i helgen, opplyser Talabani.