Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 50 tråkket i hjel under Soleimanis begravelse

Store menneskemengder følger den drepte generalen Qasem Soleimani til graven.

TRÅKKET IHJEL: 35 mennesker er omkommet og 48 skadd under gravferden til Qasem Soleimani i Iran. Video: Twitter/AP Vis mer

Flere personer er ifølge nyhetsbyrået AP drept under general Qasem Soleimanis begravelse i Iran.

Minst 50 personer er tråkket til døde, melder AFP.

Dødsfallene skyldes ifølge rapportene trengsel under ferden, som følges av tusener. Over 200 personer er skadd.

- Uheldigvis, som følge av trengselen under begravelsesfølget, så har noen blitt skadd og noen har blitt drept, sier lederen for Irans nødetater, Pirhossein Koulivand.

Qasem Soleimani ble likvidert av USA i Bagdad fredag. Han var en av Irans høyeststående militære og sjef for elitestyrken Quds-brigaden.

Det er blitt holdt begravelsesferd for generalen i en rekke byer, før han i dag blir stedt til hvile i hjembyen Kerman.

Mandag tok Irans øverste leder aytolla Ali Khamenei til tårene da han tok et siste farvel med kisten til Soleimani.

Ayatollaen hadde et nært forholdt til Soleimani og gråt åpenlyst ved kista. Generalens datter Zeinab sverget hevn i en tale på iransk TV.

- Gale Trump, du må ikke tro at det hele er over med min fars martyrdom, sa Zeinab Soleimani, som la til at både USA og Israel nå har hevn i vente.

- Familiene til amerikanske soldater i det vestlige Asia kan nå bare vente på nyheten om at barna deres er døde, sa hun, til jubel fra folkemengden.

Kerman ligger nesten 1.000 kilometer sørøst for Teheran, der over 1 million mennesker tok farvel med Soleimanis kiste mandag.

Også i byen Ahvaz sørvest i Iran og sjiamuslimenes hellige by Mashhad nordøst i Iran viste hundretusener Soleimani den siste ære, og det samme skjedde i Qom da kisten passerte der.

Det er første gang i historien at Iran ærer en mann ved å holde minneseremonier i flere byer, noe som ikke engang skjedde da Den islamske republikkens grunnlegger ayatolla Ruhollah Khomeini døde i 1989.

- Vi er her i dag for å vise respekt for den store kommandanten for det hellige forsvar, sier en av de sørgende som hadde reist fra byen Shiraz for å overvære begravelsen tirsdag.

Oppdateres