Minst 500 omkom i jordskjelv i Iran

Minst 500 mennesker omkom i jordskjelvet som rammet Iran i morges. 20 landsbyer fikk store skader i skjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Antallet skadde er veldig høyt. Vi har ennå ikke nøyaktige tall, men det vil være mange skadde og omkomne, sier Majid Shalviri, lederen for det lokale Røde Halvmåne i provinsen Qazvin, der episenteret lå.

Det nasjonale seismologiske institutt opplyser at skjelvet målte 6,3 på Richters skala, og rammet ved 7.30-tida lokal tid, rundt klokka 5 norsk tid. Episenteret lå 115 kilometer sørvest for byen Qazvin, som ligger nord i Iran.

Statlig radio meldte at et etterskjelv ødela over halvparten av husene i omkring 20 landsbyer rundt byen Avaj, ved episenteret.

Leirhus

80 av de omkomne var fra en enkelt landsby nær Avaj. Selve byen har 3.600 innbyggere og husene består hovedsakelig av bygninger laget av leire, som ikke tåler jordskjelv godt.

- Vanligvis mister vi mange mennesker når vi har denne type bygninger. Veggene raser og taket kollapser. Bygningene er store drapsmenn, sier professor Fariborz Nateghi, som er regjeringens rådgiver på bygninger og jordskjelv. Så langt er det meldt om 120 skadde i byen.

Røde Halvmåne og flere andre hjelpeorganisasjoner har sendt hjelpearbeidere til området som er rammet.

Panikk

Skjelvet kunne merkes i til sammen åtte provinser, inkludert Teheran. I boligstrøket Farmanieh nord i hovedstaden løp mange forskrekkede mennesker ut på gatene, fortalte øyenvitner. Skjelvet kunne også merkes i de østlige og sørlige delene av byen, og en butikkeier i Farmanieh fortalte om tendenser til panikk.

Det statlige nyhetsbyrået IRNA advarte om at lørdagens skjelv vil bli fulgt av etterskjelv de neste to ukene.

Irak ligger i en seismologisk svært ustabil sone, og hører til de av verdens land som oftest rammes av jordskjelv. I mai 1997 omkom 1.560 mennesker i et jordskjelv som målte 7,1 på Richters skala øst i Iran.

(NTB)

KATASTROFEOMRÅDET:</B> Disse bildene er tatt fra tv-kanalen IRIN TV. I Qazvin-provinsen er minst 500 mennesker drept og 1600 er skadet.