- Minst 5000 døde i jordskjelvet

New Delhi: Overlevende gravde med bare hendene etter savnede etter det kraftigste jordskjelvet på 50 år i India. - Minst 5.000 mennesker er døde, opplyser delstatsminister Haran Pandya lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Antallet døde som er hentet ut av ruinene er 2.300. En uoffisiell rapport antyder at 5.000 er døde og at tallet kommer til å stige, opplyste delstatsministeren i Gujarat Haran Pandya til fjernsynskanalen Star News lørdag. Gujarat ble hardest rammet av jordskjelvet, som skapte panikk i India, Pakistan og Nepal. Pandya som er minister i delstaten Gujarat til fjernsynskanalen Star News.

Mange indiske familier var hjemme og feiret den offentlige høytidsdagen til minne om republikkens dannelse, da jordskjelvet kom fredag morgen. Svært mange mennesker ble sittende fast i sammenraste bygninger.

- Det var som å sitte på en huske. Ingen kom seg ut av bygningen de sekundene det sto på, sa Vinay Kumar, som var på jobb for et oljeselskap i byen.

Indisk fjernsyn viste bilder av et blødende barn som ble brakt ut av ruinene, og et bein som stakk ut fra en haug av murblokker.

Skjelvet rammet også Pakistan og Nepal.

Fulle sykehus

Skjelvet rammet hardest i den indiske delstaten Gujarat, som er en av de mest industrialiserte delstatene i India. Bare i handelshovedstaden Ahmedabad omkom 247 personer. Innenriksminister i India, Lal Krishna Advani, ankom byen fredag, og sa til pressen at tallet på døde fryktes å komme opp i over 1.000.

Vitner i millionbyen Ahmedabad sa at skjelvet varte i cirka 45 sekunder, fra klokken 08.46 lokal tid, det vil si klokken 04.16 norsk tid. Jordskjelvet var ikke meldt på forhånd.

Flere tusen hjelpearbeidere ble mobilisert bare i Ahmedabad, i tillegg ble mannskap utenfra i all hast transportert til delstaten Gujarat fredag, hvor sykehusene ble fylt opp av døde og skadde.

Norsk nødhjelp

Norske myndigheter har avsatt 10 millioner kroner i nødhjelp til jordskjelvofrene i India.

- I første omgang er Kirkens Nødhjelp støttet med 2,5 millioner kroner til øyeblikkelig hjelp, spesielt blant sårbare grupper i delstaten Gujarat, sier utviklingsminister Anne Kristin Sydnes.

Gujarat har vært hardt rammet av tørke før jordskjelvet, og befolkningen er svært fattig, opplyser Kirkens Nødhjelp.

Både FN og Røde Kors var fredag i ferd med å sende folk inn i det jordskjelvrammede området. Indiske myndigheter har foreløpig ikke bedt om internasjonal hjelp, og utenriksdepartementet avventer derfor eventuelle appeller om bistand fra FN og Røde Kors.

Raserte hus

Hundrevis av bygninger ble ødelagt av jordskjelvet. En av hjelpearbeiderne i Ahmedabad fortalte at minst 500 hus hadde rast sammen i byen, blant annet et ti etasjers hus og en skole, hvor 30 elever ble sperret inne.

Amerikanske geologer har målt skjelvet til 7,9 på Richters skala. Det er det kraftigste jordskjelvet i området på 50 år.

Pakistan

Jordskjelvets episenter skal ifølge indiske myndigheter ha ligget circa 20 kilometer nordøst for byen Bhuj i Gujarat. Men skjelvene føltes også i Pakistans sørlige provins, Sindh, hvor minst åtte mennesker omkom, inkludert en fire år gammel jente.

Hele 1.000 kilometer øst for jordskjelvsenteret, i Nepals hovedstad Katmandu, løp folk ut i gatene i panikk da de hørte bulderet fra skjelvet.

Indias statsminister, Atal Behari Vajpayee, sammenkalte til krisemøte i regjeringen like etter jordskjelvet. Pakistans regjering har sendt kondolanser til India.

(NTB-Reuters-AFP)