Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 52 palestinere drept og over 2200 skadd. IDF: - Terror fra Hamas

Opptøyer på dagen for åpningen av USAs ambassade i Jerusalem.

OPPRØR: Israelske militære angrep palestinske opprørere med tåregass på Vestbredden. Den amerikanske journalisten Ian Lee ble vitne til angrepet. Video: CNNVis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 52 palestinere på Gazastripen er drept av israelske skarpskyttere, mens 2238 er skadd. Dette opplyser helsemyndighetene i enklaven, melder Al Jazeera og Haaretz.

Av de 2238 skadde, skal 770 ha fått skuddskader.

- Vi fordømmer på det sterkeste disse grusomhetene begått av israelske okkupasjonsstyrker og deres massive bruk av makt mot sivile som har utøvd sin rett til å demonstrere fredfullt – og de har demonstrert fredfullt, sa palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour mandag ettermiddag.

Opptil 35 000 demonstranter har tatt oppstilling på flere steder langs grensegjerdet mellom Gaza og Israel. Al Jazeera melder at de drepte blant andre er en 14 år gammel gutt som ble skutt øst for Bureij sentralt på Gaza, en 21 år gammel mann, som ble skutt øst for byen Khan Yunis sør på stripa, og en 29 år gammel mann som befant seg øst for byen Jabalia i nord.

Den palestinske selvstyremyndigheten sier Israel «begår en forferdelig massakre».

- Det trengs en øyeblikkelig internasjonal intervensjon for å få en slutt på den forferdelige massakren de israelske okkupasjonsstyrkene begår mot vårt heroiske folk på Gazastripa, sier regjeringstalsmannen Yusuf al-Mahmoud ifølge NTB.

Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan betegnet det høye dødstallet på Gazastripen som uvesentlig.

- Det betyr ingenting, akkurat som om antallet nazister som ble drept under andre verdenskrig ikke gjør nazisme til noe man kan forklare eller forstå. Det fins bare en sannhet, sa Erdan ifølge Haaretz.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsvarer maktbruken mot demonstrantene.

- Alle land har en forpliktelse til å forsvare sine grenser. Terrorogranisasjonen Hamas har erklært at de vil ødelegge Israel og sender tusenvis for å trenge gjennom grensegjerdet for å nå sitt mål. Vi vil fortsette å opptre resolutt for å beskytte vår uavhengighet og våre innbyggere, skriver Netanyahu på Twitter.

OPPTØYER: En rekke palestinere deltar i opptøyer på grensen mellom Gaza og Israel i dag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB Scanpix
OPPTØYER: En rekke palestinere deltar i opptøyer på grensen mellom Gaza og Israel i dag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ventet

Det var ventet opptøyer i det isolerte palestinske området, på dagen for åpningen av USAs omstridte ambassade i Jerusalem. I tillegg er det i dag 70 år siden staten Israel ble proklamert, og i morgen markeres «nakba» - palestinernes markering av «katastrofen» som statsdannelsen innebar. Samme dag innledes fastemåneden ramadan.

Mens den israelske hæren (IDF) har sluppet flygeblader over Gaza med advarsler om la seg «utnytte» av partiet/militsen Hamas, har andre krefter, som al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri oppfordret til vold.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Også i byene Ramallah og Hebron på Vestbredden er det demonstrasjoner. Siden demonstrasjonene startet i slutten av mars, er minst 50 palestinere blitt drept, 8500 er blitt skadd.

IDF på sin side sier på Twitter at de handler i tråd med standardprosedyrer, og at masseprotestene i virkeligheten er uttrykk for et terroranslag fra Hamas.

- Hamas ønsker til sjuende og sist å utføre terrorangrep, inkludert en masseinfiltrasjon, skriver de.

Hæren melder at de avverget et terrorangrep da de skjøt og drepte tre gjerningsmenn på grensen nær byen Rafah. Det mislykkede angrepet fant sted nær en av de voldsomste demonstrasjonene.

I tillegg angrep et israelsk fly en Hamas-utpost i Jaballiya-området, etter å ha identifisert målet som kilden til skyting mot soldater, skriver Haaretz.

GAZA/VESTBREDDEN: Mandag ettermiddag forventes et opprør som kan bli dødelig når palestinere demonstrerer mot innvielsen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Video: CNN Vis mer

Skal tale

Etter planen blir den amerikanske ambassaden, som hittil har ligget i Tel Aviv, åpnet i konsulatets tidligere lokaler i Jerusalem i kveld. Til stede vil bl.a. Ivanka Trump, hennes mann Jared Kushner og finansminister Steve Mnuchin være - Donald Trump skal framføre en tale over videolink.

Det israelske parlamentet og regjeringen har tilhold i Jerusalem, men de fleste land i verden anerkjenner ikke byen som hovedstad. Årsaken er at den østlige, arabiskdominerte delen har vært okkupert av Israel siden seksdagerskrigen i 1967. I tillegg ønsker den palestinske selvstyremyndigheten å gjøre Øst-Jerusalem til sin hovedstad.

USA har tidligere unnlatt å uttale seg om Jerusalem-spørsmålet, men i desember kunngjorde Trump at han aktet å flytte ambassaden dit. En rekke land, deriblant Norge og mange EU-medlemmer, boikotter seremonien.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!