Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 53 drept i eksplosjon i Russland

Minst 53 mennesker mistet livet og mer enn 100 kom til skade i en bombeeksplosjon på markedet i den russiske byen Vladikavkaz i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lokale myndighetene betegnet eksplosjonen i Vladikavkaz, som er hovedstad i den uroherjede regionen Nord-Ossetia, som en ren terrorhandling.

- Vi fant et krater på en meter i diameter midt på markedet, sa den lokale representanten for president Boris Jeltsin, Lev Dsjugajev.

Bomben var gjemt blant sekker med poteter i markedshallen. Dsjugajev sa det var mange ofre fordi sprengstoffet, som svarte til sju kilo dynamitt, skjedde midt på dagen når det er flest mennesker ute og handler. Det ventes at dødstallet stiger ytterligere.

Blodige scener

Lokal-tv viste scener fra markedet med blodige lik, ødelagte biler og veltede og knuste salgsboder strødd over hele markedet. En 15 meter høy mur rundt markedet ble blåst i biter av trykket fra eksplosjonen.

- Jeg hørte ikke en gang smellet. Plutselig traff ansiktet mitt bakken, og en vekt falt oppå meg, sa et omtåket offer som sto med blodige og istykkerrevne klær midt i kaoset.

Lik og skadde personer ble kjørt av gårde til sykehuset i grønnsakkjerrer. Sykehusene har sengeplasser, men en desperat mangel på utstyr til å behandle alle ofrene. TV-stasjoner i hele republikken avbrøt sine programmer og sendte ut en hasteappell til folk om å gi blod og om å forholde seg rolig.

President Boris Jeltsin sendte straks eksperter fra departementet for nødssituasjoner til Vladikavkaz.

Ustabil region

Den nordossetiske hovedstaden ligger bare 50 kilometer fra grensen mot utbryterrepublikken Tsjetsjenia i Kaukasus. Den blodige krigen i Tsjetsjenia tok slutt for to år siden, mens situasjonen i naborepublikken fortsatt er svært ustabil og spent.

Forholdet mellom Nord-Ossetia og et annen naborepublikk, Ingusjetia, er fortsatt spent på grunn av en territorialdisputt som førte til en kort krig i 1992. Torsdag samlet 10 000 demonstranter seg i Ingusjetias hovedstad Nazran for å kreve de omstridte områdene tilbake.

Hele den kaukasiske regionen står til stadighet på randen av krig og konflikt siden de russiske styrkene trakk seg ut av Tsjetsjenia etter en 21 måneder lang krig som krevde 80 000 menneskeliv.

(NTB-Reuters-DPA)