HOUTHI DEMONSTRASJON: Dette bildet fra 1. april viser sjiittiske houthi-milits som protesterer mot de Saudi-Arabiske flyangrepene i Jemen. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Hani Mohammed
HOUTHI DEMONSTRASJON: Dette bildet fra 1. april viser sjiittiske houthi-milits som protesterer mot de Saudi-Arabiske flyangrepene i Jemen. Foto: NTB Scanpix / AP Photo / Hani MohammedVis mer

Minst 53 drept i sammenstøt i Aden

Harde sammenstøt mellom Houthi-opprørere og presidentlojale styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): 17 sivile og ti krigere som støtter president Abd-Rabbu Mansour Hadi er blant de drepte, ifølge ambulansepersonell. I tillegg er 26 opprørere drept, ifølge en militærkilde.

Innbyggere i byen hevder et utenlandsk skip skyter granater mot Houthi-militsens posisjoner i byen.

Vil snakke fred Søndag sa opprørerne at de er klare for å sette seg ned og snakke fred dersom Saudi-Arabia stanser luftangrepene. Samtalene må imidlertid overvåkes av en uavhengig part, sier Saleh al-Sammad, en sentral skikkelse i Houthi-bevegelsen, som er intervjuet av nyhetsbyrået Reuters.

Jagerfly og skip fra koalisjonen, som ledes av nabolandet Saudi-Arabia, har angrepet de sjiamuslimske Houthi-opprørerne Jemen i en offensiv som startet 26. mars. Målet har vært å drive opprørerne tilbake for at den sunnimuslimske presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi igjen skal få kontroll. Det var FN som forgjeves meklet i fredssamtalene i tiden før angrepene startet.

- Vi har ingen vilkår bortsett fra at angrepene må stanses og at man må kunne bli sittende ved bordet og holde dialogen gående, sier Sammad.

Saudi-Arabias kong Salman sier at de også er klare for politiske møter med de forskjellige partene, men under overvåking av Golfrådet (Gulf Cooperation Council). Fire av seks medlemmer i rådet er med i koalisjonen som i dag bomber Houthi-opprørerne.. 

Pakistan vurderer bidrag Tidligere i dag ble det klart at også Pakistan vurderer å slutte seg til koalisjon i Jemen. Saudi-Arabia har bedt Pakistan bidra i koalisjonen mot den hovedsakelig sjiamuslimske Houthi-militsen. Men opposisjonen hindrer regjeringen i å sende soldater til Jemen, og statsminister Nawaz Sharif har derfor bedt om en debatt i nasjonalforsamlingen.

Det sunni-dominerte Pakistan har vært alliert med Saudi-Arabia, men i det siste har Pakistan også styrket båndene til det sjiamuslimske Iran, dels av hensyn til energiforsyninger. Iran støtter Houthi-militsen i Jemen.

Det er frykt for at støtte til Saudi-Arabia kan øke splittelsen mellom sunnier og sjiaer i Pakistan.Nasjonalforsamlingen er ventet å komme med en beslutning mandag eller tirsdag.

Ber om humanitær luke Røde Kors trygler om en pause i krigen i Jemen for å hjelpe sivilbefolkningen. Sykehusene som behandler de sårede er i ferd med å gå tomme for medisiner, og lik ligger strødd i gatene i havnebyen Aden, ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC. Foreløpig har deres oppfordring om en humanitær pause falt for døve ører.

Hjelpen vil komme til Jemen når forholdene tillater det, svarer den saudi-ledede alliansen.

- Den humanitære operasjonen er en del av jobben vår, en del av vårt ansvar, sa oberst Ahmed Assiri som holder Saudi-Arabias daglige brifinger om offensivens resultater.

Russland har heller ikke fått gjennomslag i Sikkerhetsrådet for kravet om en humanitær våpenstilstand.

- Rådets medlemmer trenger mer tid til å vurdere det russiske forslaget, sier Jordans FN-ambassadør Dina Kawar etter at Sikkerhetsrådet diskuterte saken i et to timer langt møte lørdag.

- Vi håper at vi kan legge fram noe på mandag, tilføyer Kawar, som leder FNs sikkerhetsråd i april.