Minst 560 drept i jordskjelvet

Minst 560 mennesker omkom i det kraftige jordskjelvet som rammet Marokko tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent tirsdag kveld var i alt 564 personer bekreftet omkommet og 250 skadd i de fattige fjellandsbyene ved havnebyen Al Hoceima, meldte MAP. Mange av de omkomne ble begravd i tonnevis av bygningsmasser mens de lå og sov tidlig om morgenen.

- Jeg våknet av at det smalt voldsomt, og jeg husker ikke engang at jeg kom meg ut av huset, fortalte en lærer som bare oppga navnet Abdelkhalek. Han mistet sine foreldre, tre brødre og en søster da skjelvet raserte landsbyen Ait Abdelaziz like ved Al Hoceima.

- Søsteren min ropte på hjelp, hun tryglet meg om å løfte vekk en stor og tung dør som var falt over henne. Men vi greide det ikke, og hun døde, sa Abdelkhalek, som tilføyde at rundt 70 prosent av husene i Al Hoceima ble ødelagt i jordskjelvet.

Ifølge amerikanske seismologer ble skjelvet målt til 6,5 på Richters skala. Det rammet kystområdene i det nordlige Marokko rundt klokken 02.30 lokal tid (03.30 norsk tid), da folk flest i området lå og sov.

- Dette er en forferdelig katastrofe, verdenssamfunnet må hjelpe oss. Vi har ikke hunder som kan søke etter overlevende, eller utstyr til løfte eller skjære over jernbjelker, sa Hassan Hmidouch som leder kommunestyret i landsbyen Im-Zouren.

Svært mange av de 7-8000 norskmarokkanerne i Norge kommer fra området som tirsdag ble rammet av jordskjelv. Norges Marokko-ambassadør Arne Aasheim sa tirsdag til NTB at det var lite sannsynlig det befant seg norske turister i området.

Tirsdagens skjelv var betydelig sterkere enn det som rammet den samme regionen i mai 1994, og som ble målt til 5,7 på Richter-skalaen. Seismologer i USA sier at dette området siden 1990 har vært rystet av flere hundre jordskjelv av varierende styrke.

Om lag 12.000 mennesker omkom da det verste jordskjelvet i Marokkos historie raserte havnebyen Agadir 29. februar 1960. I mai i fjor omkom rundt 2.300 mennesker i et skjelv like ved nabolandet Algeries hovedstad Alger.

(NTB-Reuters)