KRITISK: Janne Røising, nestleder i Profesjonelle Vergers Interesseorganisasjon, forteller at ingen av deres 60 medlemmer har mottatt honorar for utført arbeid fra 1. juli. Selv mangler hun 120 000 kroner fra staten.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KRITISK: Janne Røising, nestleder i Profesjonelle Vergers Interesseorganisasjon, forteller at ingen av deres 60 medlemmer har mottatt honorar for utført arbeid fra 1. juli. Selv mangler hun 120 000 kroner fra staten. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Minst 60 verger har ikke mottatt honorar fra staten siden juni

- Det er ikke utbetalt én krone til de vi har snakket med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da ansvaret for vergeordningen ble flyttet fra overformynderiet i kommunene til fylkesmannens kontor fra 1. juli i år, har det vært fullstendig kaos i forvaltningen. Mer enn 60 norske verger har ikke mottatt honorar for sitt arbeid for staten. Nestleder Janne Røising og styremedlem Unni Strand i Profesjonelle Vergers Interesseorganisasjon (PVI) har snakket med over 60 profesjonelle verger i Norge som er medelemmer i organisasjonen.

Ingen av deres medlemmer har mottatt honorar for utført arbeid de siste 4,5 månedene. Og de regner med det er flere.

- Vi har ikke oversikt over hvor mange som blir rammet, men det begynner å bli kritisk at folk ikke får pengene sine de har krav på fra staten, sier Unni Strand.

- Det er ikke utbetalt én krone til noen av de vi har snakket med, sier hun.

Katastrofale konsekvenser - Vi hadde forventet en del startproblemer i forbindelse med reformen. Det er en omfattende omstilling, og vi kunne ikke regne med at alt skulle gå på skinner med en gang, men nå er tålmodigheten slutt. Dette er levebrødet vårt, og vi får ikke honorar for utført arbeid, sier Strand.

Vergene forteller at de aldri har hatt behov for å organisere seg, men opprettet PVI i forbindelse med reformen. Noen har allerede sluttet i jobben som profesjonell verge.

- Folk slutter som verge fordi de trenger inntekt for å leve. Vergeordningen blir forsømmet når pengene aldri kommer. Dette er et så viktig samfunnsoppdrag. Konsekvensen hvis vergene slutter kan være katastrofale. Vår jobb er å ta vare på mange av de svakeste i samfunnet for det offentlige, sier Janne Røising.

Venter på 120 000 Både Røising og kollega Unni Strand venter fortsatt på 120 00 statlige kroner. Arbeidet er fakturert fra juli til dags dato. Fakturaene har også blitt godkjent hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Etter dette vedtaket skal pengene utbetales. Det er Justisdepartementet som drifter vergemålsapplikasjonen.

- Fylkesmannen har gjort en god jobb og satt inn ekstra ressurser for å håndtere reformen. Vedtak om utbetaling blir fattet der, og to til fem dager etterpå skal pengene ligge til utbetaling, men pengene er ikke utbetalt. Når vi har spurt hvorfor, får vi svar at det er problemer med datasystemene til Justisdepartementet. Vi får ikke noe mer svar enn det, sier Røising.

- Vergeordningen kommer til å bryte sammen Jarle Hammerstad i Virke frykter et sammenbrudd hvis det ikke kommer en løsning på betalingsproblemene.

- Det er på høy tid å få dette på plass. Hvis ikke kommer vergeordningen til å bryte sammen. Den innebærer at folk får hjelp der de bor, og slipper å være på institusjon. Har vi ikke verger, vil det være sterk pågang av flere som må bo på institusjon, sier direktør for myndighetskontakt i Virke, Jarle Hammerstad til Dagbladet. PVI har tilsluttet seg hovedorganisasjonen Virke. Hammerstad har allerede vært i møter med Justisdepartementet. Han mener det er flere problemer ved å gjennomføre vergemålsreformen.

- Det var spådd problemer om at det blir vanskelig å definere og følge opp oppdragene. Det har blitt advart mot ting som har slått til.

Han mener det er på tide at myndighetene får orden i sysakene og legger til rette for at vergene kan gjøre jobben sin.

 - Det har gått i ball, men jeg håper justis følger opp. Det er vanskelig å gjøre en jobb du ikke blir honorert for, sier Hammerstad.

- Nærmer oss Justisdepartementet innrømmer at det har vært oppstartsproblemer etter den omfattende vergereformen.
- Vergemålsreformen er en stor reform der 18 fylkesmenn har tatt over ansvaret til 428 overformynderier og 18 milliarder kroner skulle plasseres. En viktig del av vergemålsreformen har vært utvikling av en ny vergemålsapplikasjon. Det har vært noen oppstartsproblemer. For å løse problemet, pågår et intensivt arbeid, skriver ekspedisjonssjef i Justisdepartementet, Håvard Bekkelund, i en epost til Dagbladet.

Avdelingsdirektør ved Vergemålsavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Eldbjørg Sande,  sier det ble et etterslep i saksbehandlingen etter reformen.

- Utbetaling fra staten har dessverre manglet, det har vært en treg prosess fra vi har godkjent et krav. Det er kapasitetsproblemer og systemproblemer som er årsaken til dette. Vi er ikke tilfreds med situasjonen, men er i ferd med å hanke inn hele tiden, sier Sande og forteller at saken er i ferd med å nærme seg en løsning.

Ifølge Sande er mange av kravene fra Oslo og Akershus fram til september betalt.

Dette kjenner ikke Unni Strand seg igjen i.

- Ingen av de vi har pratet med i Oslo og Akershus har mottatt honorarene sine fra staten, svarer hun.