RUINER: I byen Juchitan sør i Mexico skal ødeleggelsene etter jordskjelvet være størst. Så langt har 61 personer mistet livet. Foto: AFP / NTB Scanpix
RUINER: I byen Juchitan sør i Mexico skal ødeleggelsene etter jordskjelvet være størst. Så langt har 61 personer mistet livet. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Jordskjelv i Mexico

Minst 61 omkomne etter jordskjelv i Mexico: - Det ser ut som byen har blitt bombet

Redningsarbeidere jobber på spreng for å finne overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Er du på stedet? Har du tips, bilder eller video? Ta kontakt med Dagbladet på 2400@dagbladet.no eller 24 00 00 00.

(Dagbladet): - Situasjonen er kritisk. Det ser ut som byen har blitt bombet.

Det sier Óscar Cruz López til New York Times om de massive ødeleggelsene i hovedstaden Mexico by. Han jobber i kommunen og er fortvilt på vegne av flere tusen innbyggere som har mistet hjemmene sine.

JORDSKJELV: Brannvesen i Mexico City rydder i en undergang som er rast sammen etter et jordskjelv i havet utenfor Mexico. Video: CNN/ Policía Ciudad de México. Vis mer

Like etter klokka 07 norsk tid fredag morgen kom de første meldingene om at et jordskjelv med styrke på 8,1 hadde blitt registrert utenfor Mexico.

Det er bekreftet at minst 61 personer har mistet livet, og AFP skriver at myndighetene regner med at dødstallet kommer til å stige til minst 80.

50 millioner merket skjelvet

Snart 24 timer etter jordskjelvet står folk utenfor det som en gang var et hjem for å finne klær, sko og andre verdisaker i ruinene.

Soldater, politibetjenter og brannmannskaper jobber nå på spreng for å finne overlevende i ruinene. Samtidig foregår det en massiv opprydning.

JORDSKJELV: I havet utenfor Mexico gikk det i morgentimene et jordskjelv målt med en styrke på 8,2. Jordskjelvet skapte også mindre tsunamier, og i delstaten Oaxaca er flere bygninger rast sammen. Vis mer

Det er ikke kjent hvor mange som er savnet, eller hvor mange tusen mennesker som har blitt hjemløse, men bare i delstaten Chiapas skal 1700 hjem være ødelagte.

En innbygger som bor ikke langt fra skjelvets episenter forteller til nyhetsbyrået AP at huset «flyttet på seg som tyggegummi».

Ifølge president Enrique Peña Nieto kunne 50 millioner av Mexicos 120 millioner innbyggere merke skjelvet. Selv i hovedstaden Mexico by 1.000 kilometer unna strømmet folk ut i gatene i panikk da sengene slo i veggen og bygninger begynte å svaie.

RYDDER OPP: Soldater står ved ett av mange bygninger i byen Juchitan, sør i Mexico, som har blitt jevnet med jorda som følge av skjelvet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
RYDDER OPP: Soldater står ved ett av mange bygninger i byen Juchitan, sør i Mexico, som har blitt jevnet med jorda som følge av skjelvet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Et mareritt

Jordskjelvet skal være det kraftigste på over 100 år. Kort tid etter skjelvet ble det sendt ut tsunamivarsel til alle land i Mellom-Amerika, men det ble seinere avblåst.

Noen mener at så mange som 20 000 mennesker har mistet livet i jordskjelvet, ifølge NTB.

Byen Juchitan skal være verst rammet. Ifølge nyhetsbyrået AP skal halvparten av byens bygninger ha kollapset under skjelvet.

- Dette er et mareritt vi ikke var forberedt på. Mange personer har mistet alt, og det knuser hjertet mitt, sier Pamela Teran, medlem av byrådet i Juchitan, sør i Mexico, til en lokal radiostasjon ifølge New York Times.

Med hele uniformen dekket av støv, forteller Vidal Vera (29) til AFP at hun ikke har sovet på 36 timer. Han er én av 300 politibetjenter som jobber med å få oversikt over situasjonen i Juchitan og hjelpe til i arbeid med å redde folk som ligger i ruinene.

- Hele byen er som en krigssone akkurat nå. Store skader. Mange dødsfall. Min svigerinnes ektemann døde. Huset hans falt over ham, forteller Vidal.

BEGRAVELSE: En mann blir gravlagt i byen Juchitan fredag. Han er en av 58 ofre i jordskjelvet som rammet Mexico fredag. Foto: AFP / NTB Scanpix
BEGRAVELSE: En mann blir gravlagt i byen Juchitan fredag. Han er en av 58 ofre i jordskjelvet som rammet Mexico fredag. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Nesten som i 1985

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGSs målinger viste at jordskjelvet i styrke var på størrelse med det som tok livet av over 10.000 mennesker i Mexico by i 1985. Ifølge presidenten var fredagens jordskjelv langt kraftigere

Alberto Briseño (58) eier en bar i Mexico by. Han husker jordskjelvet som rammet Mexico for 32 år siden.

- Det skumleste er hvis du er voksen, og du har bodd i byen hele ditt liv, og du husker 1985 veldig godt. Dette jordskjelvet var kraftig som bare det, sier Alberto Briseño til New York Times og legger til:

- Nå kan vi gjøre som mexicanere er best på: Bit i det sure eple og gå videre.

Kartlegger nordmenn

SØKER: En gruppe redningsarbeidere søker etter overlevende i ruinene i Juchitan. Foto: AFP / NTB Scanpix
SØKER: En gruppe redningsarbeidere søker etter overlevende i ruinene i Juchitan. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Fredag snakket Dagbladet med den meksikanske studenten Javier Martinez, som befinner seg i Mexico by.

Han fortalte at senga begynte å riste, og at han med en gang tok med seg telefonen og gikk til familien.

- De var allerede i gangen ved heisen, for vi bor i femte etasje. Faren min ville først at vi skulle vente, men så hørte vi at bygget knakte og vi løp ned trappene. Da vi kom ut på gata sto alle naboene der også i pysjamas og undertøy. To biler stoppet i veien, og vi var alle veldig redde, sa Martinez.

Utenriksdepartementet sier at ambassaden jobber med å kartlegge om nordmenn er rammet. De ber nordmenn som er i området om å melde fra til de hjemme om at de er trygge. Foreløpig har det ikke kommet noen indikasjoner på at nordmenn er rammet.