Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 62 drept av bilbomber i Irak

Selvmordsaksjoner i Kerbala og Najaf seks uker før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge bombene eksploderte nær busstasjoner som var fulle av folk.

Irakiske talsmenn sa at aksjonene så ut til å være samordnet og ledd i et forsøk på å drepe så mange sjiamuslimer som mulig.

Det sjiamuslimske mindretallet, som lenge har vært undertrykt, ventes å spille en nøkkelrolle i det irakiske valget 30. januar.

Eksplosjonene skjedde nær to av sjiaenes viktigste helligdommer: Imam Ali-moskeen i Najaf 160 kilometer sør for Bagdad og Imam Hussein-moskeen i Kerbala, 110 kilometer sør for den irakiske hovedstaden.

Sto i kø

I Najaf sprengte en selvmordsbomber bilen han satt i rundt 300 meter fra Imam Ali-moskeen, der mange mennesker sto i kø og ventet på busser, og ikke langt fra et travelt kontorområde.

Ifølge en talsmann for det største sykehuset i Najaf var det funnet minst 48 døde og 65 skadde etter eksplosjonen.

Ifølge sykehuskilder i Kerbala ble 14 mennesker drept og 39 skadd i eksplosjonen der, men en tjenestemann understreket at dette var foreløpige tall som kunne komme til å stige.

 Han tilføyde at alle ofrene så ut til å være sivile, og at det var mange kvinner og barn blant de omkomne og skadde.

Eksplosjonene i de to byene skjedde med rundt to timers mellomrom. Diplomater sa at de så ut til å være ledd i en terrorkampanje med sikte på å så mer hat mellom det sunnimuslimske flertallet og det sjiamuslimske mindretallet i Irak.

Vil så splid

Mange sunnimuslimske opprørere frykter at sjiamuslimske skal få en dominerende rolle i irakisk politikk etter valget i januar.

Målet for opprørernes blodige kamp har dels vært å så splid mellom sjiaene og sunniene, og dels å skape problemer for en fredelig og demokratisk avvikling av dette valget.

Tre medlemmer av den sentrale irakiske valgkommisjonen omkom i et angrep i Bagdad søndag.

Væpnede menn halte de tre ut av en bil og skjøt dem, men det var ikke på det rene om de ble drept fordi de var medlemmer av kommisjonen, sa en tjenestemann.

Mennene ble angrepet da de kjørte gjennom Haifa-gaten, som ligger i et område der mange sunnimuslimske opprørere har sine tilholdssteder.

En talsmann for valgkommisjonen sa at valget vil bli gjennomført, uansett hvor mange liv som går tapt i terrorhandlinger.

(NTB)

STORE SKADER: En selvmordsbomber sprengte bilen 300 meter fra Imam Ali-moskeen i den irakiske byen Najaf.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media