Minst 62 drept etter togterror

Madrid er rammet av panikk etter bombeeksplosjonene i dag tidlig. Skadde blir behandlet på gaten, og drosjer må brukes som ambulanser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vet du noe? Har du bilder? Send oss en epost (Dagbladet.no): Ifølge de offisielle tallene er 29 personer drept i eksplosjoner på toget fra Alcalá til Atocha, ytterligere 15 er drept i eksplosjonen på Santa Eugenia-stasjonen, og på El Pozo-stasjonen er dødstallet nå oppe i 18.

I tillegg skal to bomber ha eksplodert andre steder i byen.

Dødstallene er nå oppe i 62, men en statlig radiokanal melder at 85 mennesker kan ha omkommet i terrorangrepet.

Til sammen skal 350 mennesker være skadd, skriver den spanske avisa El Pais.

Det råder fullstendig kaos i sentrum av Madrid, og undergrunnsbanen og deler av togtrafikken er satt foreløpig ut av drift, melder spanske medier.

Den første eksplosjonen skal ha skjedd i en tom togvogn, mens den andre skal ha skjedd på et lokaltog som kom fra Guadalajara.

Blodet rant

Juani Fernandez (50) var inne på en av togstasjonene da det smalt.

- Jeg så ting bli kastet opp i lufta. Jeg vet ikke hva det var, men det var forferdelig.

- Folk begynte å skrike og løp. Flere løp på hverandre. Mens vi flyktet kom det enda en eksplosjon. Blodet rant fra menneskene, sier han.

Panikk

Spanske politikere fordømmer angrepet.

- Dette er en dag du ikke ønsker å gjennomleve. ETA må bli knust, sier talsmann for det spanske sosialistpartiet, Jesus Caldera.

Det oppsto full panikk etter eksplosjonene. Folk løp blodige rundt og fryktet flere bomber på stasjonene. Alle stasjonene er evakuert og sperret, og det er satt opp feltsykehus ved Santa Eugenia.

- Dette er scener hentet fra helvete. Jeg kan se folk som ligger døde inne i togene, sier en kvinne til spansk radio.

Mistenker ETA

Det er satt inn drosjer i redningsarbeidet, fordi det ikke er nok ambulanser. Sykehusene frykter at de skal slippe opp for blod i løpet av dagen, og ber innstendig folk om å stille opp.

Bombeeksplosjonene skjedde mellom klokka 07.35 og 07.55 i dag tidlig. Så langt har ingen tatt på seg ansvaret for angrepet, men politiet mistenker allerede den baskiske separatistorganisasjonen ETA.

Hvis det viser seg at ETA står bak, er dette det mest alvorlig ETA-angrepet gjennom tidene. I 1987 ble 21 mennesker drept i en terroraksjon mot et supermarked i Barcelona.

29. februar fant politiet i Madrid en bil fullstappet med 500 kilo eksplosiver. De mente ETA var ansvarlige.

Det er valg i Spania 14. mars. De største partiene har avblåst valgkampen i dag på grunn av terrorangrepene.

(Dagbladet.no kommer tilbake med mer) Vet du noe? Har du bilder? Send oss en epost

Kilder: El Pais, El Mundo, AP, CNN, Reuters

SKADD: En mann som ble skadd i bombeangrepet sender tekstmeldinger for å varsle om at han lever.
65 DREPT: De fem bombene har så langt krevd over 60 menneskeliv. Det kan virke som om eksplosjonene var kraftigst ved Atocha.