KRASJET: Over 60 personer er så langt bekreftet omkommet etter en togavsporing ved byen Fatehpur i India. To svensker er savnet. Foto: AP Photo/Rajesh Kumar Singh/SCANPIX
KRASJET: Over 60 personer er så langt bekreftet omkommet etter en togavsporing ved byen Fatehpur i India. To svensker er savnet. Foto: AP Photo/Rajesh Kumar Singh/SCANPIXVis mer

Minst 63 drept i togulykke i India

To svensker fryktes omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 63 personer er så langt bekreftet døde og 250 skadd, etter at toget Kalka Mail på vei til New Dehli i India med rundt 1000 passasjerer sporet av i over 100 km i timen ved byen Fatehpur i distriktet Uttar Pradesh i går, ifølge indianexpress.com.

Av minst tre svensker om bord er to savnet og én ført til sykehus «uten livstruende skader», sier presseansvarlig Kent Öberg ved det svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.se.

- Ambassaden i New Dehli har pratet med ham. De pårørende er varslet. Det var to svensker til om bord, men de er fortsatt ikke lokalisert, sier Öberg.

Politikilder sier de to svenskene er funnet omkommet. Dette er foreløpig ikke bekreftet av det svenske utenriksdepartementet.

Det norske utenriksdepartementet sier til Dagbladet at de ikke har fått melding om at nordmenn skal være involvert i ulykken.

Tallene på døde og skadde forventes å stige. Mange ligger fortsatt inneklemt under de forvridde vrakene av de 12 vognene i togsettet, sier oberst Amarjit Dhillon til nyhetsbyrået Associated Press (AP). Soldater og hjelpearbeidere bruker skjærebrennere for å komme seg fram til forulykkede.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, «men det ser ut til at lokomotivføreren brukte nødbremsen», sier jernbanetalsperson A.K. Jain til AP. Det var ikke var feil på sporet, og at motoren skal ha ristet i forkant av hendelsen, sier en annen talsmann for den indiske jernbanen, Vinay Mittal, ifølge indianexpress.com.

Bare timer etter denne ulykken ble et annet tog rammet av en eksplosjon i den nordøstlige provinsen Assam. Også her ble omkring 100 personer ble såret da flere vogner sporet av, men politiet kunne ikke si hva som forårsaket eksplosjonen, melder NTB.

Indias nettverk av jernbaner er et av verdens største og frakter rundt 14 millioner mennesker per dag. Ulykker på grunn av dårlig vedlikehold og menneskelig svikt er vanlig, ifølge AP.