Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 64 demonstranter pågrepet i København

Forsmak på flere dager med planlagte opptøyer.

Foto: TORBJØRN GRØNNING
Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I forbindelse med klimatoppmøtet pågår flere fredelige massemønstringer som skal legge press på statslederne, men også mange bråkmakere med paroler om antikapitalisme og anarki er på plass i København.

Klokka 15 i dag var minst 64 demonstranter pågrepet av opprørspolit og fraktet til et midlertidig fengsel som er spesialbygd i påvente av massearrestasjoner, ifølge Politiken.dk.

- Leker katt og musBeredskapen er enorm i den danske hovedstaden, da politiet forventer at flere planlagte demonstrasjoner med aktivister fra hele verden vil utvikle seg til voldelige sammenstøt.

Omlag 6500 politifolk - til sammenligning var det rundt 2000 i Oslo under Obama-besøket - er klare til å håndtere aktivistene.

En av de største og potensielt farligste demonstrasjonene starter lørdag ettermiddag, men allerede i dag kom altså en forsmak på bråket. Flere hundre klimademonstranter beveget seg da fra Nytorv mot Nørrebro, som har vært åsted for de verste opptøyene i København flere ganger tidligere.

Aktivistene ble imidlertid møtt av et svært overtallig politikorps.

Foto: TORBJØRN GRØNNING
Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

- Demonstrantene leker katt og mus med politiet, og løper rundt i mindre grupper. Det er uoversiktlig, men akkurat nå virker det som den største gruppen har løst seg opp, sa Dagbladets fotograf Torbjørn Grønning i 13.30-tida.

Ifølge Politiken.dk har politi i opprørsutrustning med trukne batonger gått til aksjon mot flere grupper av demonstranter som har forsøkt å  trosse politiets påbud.

Like før klokka 15, meldte aktivistnettsteder at demonstrasjonen var oppløst og folk på vei tilbake til ulike tilholdssteder for å forberede morgendagen.

- Demonstrasjonen er nå oppløst. Det har gått veldig bra, og ettersom dette var en uanmeldt demonstrasjon, har det vært en stor suksess for politiet, sier visepolitiinspektør Henrik Møller Jakobsen til bt.dk.

- Lag kaos«Målet for dagens aksjon er å stoppe selskaper involvert i COP-prosessen og andre klimakriminelle i næringslivet», heter det på nettstedet til en av aksjonsgrippene om dagens demonstrasjon.

Planen, som altså ikke har lyktes så langt i dag, skal ha vært å dele aktivister inn i tre grupper med fargekoder som skulle ha forskjellige oppgaver i stormingen av forretningene.

«Bruk fantasien for å stoppe 'business as usual'. Kom forberedet og vær kledd for suksess. Bli inspirert av de ødeleggelsene disse folkene har gjort på planeten», heter det fra organisatorene, mens en annen gruppe blir bedt om å «skape generelt kaos i gatene».

Det er så langt ikke meldt om alvorlige personskader.
.

UTVETYDIG BUDSKAP: Slik fronter en av de militante organisasjonen demonstrasjonen som skal skje i morgen. (Faksimile)
UTVETYDIG BUDSKAP: Slik fronter en av de militante organisasjonen demonstrasjonen som skal skje i morgen. (Faksimile) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media