TALIBAN-ANGREP:  En afghansk mann bærer en skadd jente etter at en selvmordsbomber slo til nær det afghanske forsvarsdepartementet i Kabul i går. Foto: Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID/NTB Scanpix
TALIBAN-ANGREP: En afghansk mann bærer en skadd jente etter at en selvmordsbomber slo til nær det afghanske forsvarsdepartementet i Kabul i går. Foto: Foto: EPA/HEDAYATULLAH AMID/NTB ScanpixVis mer

Minst 64 drept i terrorangrepet i Kabul

Tallet på antall drepte er over dobbelt så høyt som tidligere rapportert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det voldsomme angrepet er dermed det enkeltangrepet i Kabul som har tatt flest menneskeliv siden 2011. Afghanske Taliban har tatt på seg ansvar for bomben, som gikk av midt i morgenrushet i sentrum av Afghanistans hovedstad.

Politiet sa tirsdag at minst 28 personer ble drept, men dagen etter opplyser innenriksdepartementet at 64 mennesker, de aller fleste sivile, ble drept.

I tillegg ble minst 347 mennesker såret, sier departementets talsmann Sediq Sediqqi.

«Våroffensiv» Selvmordsbomben gikk av bare noen hundre meter fra presidentpalasset, i en tettbebygd bydel som huser flere utenlandske ambassader, regjeringsbygg og militære anlegg. Bomben, som tilsynelatende var rettet mot sikkerhetstjenestens kontorer, ble etterfulgt av skuddveksling mellom Taliban-opprørere og sikkerhetsstyrker.

Den afghanske opprørsbevegelsen kunngjorde forrige uke at deres årlige såkalte våroffensiv er i gang, på tross av at regjeringen i Kabul igjen forsøker å få opprørerne til forhandlingsbordet. Taliban truet da med «storstilte angrep mot fiendens stillinger over hele landet».

11.000 sivile drept Siden har kampene rast rundt den symbolsk viktige byen Kunduz i provinsen med samme navn nord i Afghanistan. Byen er landets femte største og falt til Taliban i en kort periode i fjor høst. FN advarte nylig om at urban krigføring har ført til en kraftig oppgang i antall sivile ofre i Afghanistan i år. Det anslås at 11.000 sivile ble drept i konflikten i fjor.

- Jeg fordømmer på det sterkeste disse terrorangrepene. Det finnes ingen unnskyldning overhodet for å angripe sivilbefolkning og sikkerhetsvakter, sa FN-sjef Ban Ki-moon om selvmordsbomben i Kabul tirsdag.

MANGE SKADDE:  Over 340 personer ble i går meldt skadd etter angrepet. Minst 64 er døde. Foto: Shamriz Sabawoon/Imagespic/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix
MANGE SKADDE: Over 340 personer ble i går meldt skadd etter angrepet. Minst 64 er døde. Foto: Shamriz Sabawoon/Imagespic/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix Vis mer

Det Taliban-ledede opprøret har tiltatt i styrke siden de fleste internasjonale kampstyrker trakk seg ut av landet i slutten av 2014. Den islamistiske bevegelsen antas å være sterkere enn noen gang siden den ble styrtet etter USAs invasjon i 2001.

 (NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram