ASKE FRA HIMMELEN: I Victoria state i Australie var himmelen helt svart av aske og røyk lørdag. Så langt er minst 25 mennesker omkommet som følge av de voldsomme skogbrannene.  Foto: News Ltd, Alex Coppel/Scanpix
ASKE FRA HIMMELEN: I Victoria state i Australie var himmelen helt svart av aske og røyk lørdag. Så langt er minst 25 mennesker omkommet som følge av de voldsomme skogbrannene. Foto: News Ltd, Alex Coppel/ScanpixVis mer

Minst 65 døde i skogbrannene i Australia

- Trær eksploderer og aske daler fra himmelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet dødsofre i de voldsomme busk- og skogbrannene i Australia er steget til 65, opplyser politiet. Myndighetene setter inn soldater mot flammehavet.

Politiet opplyser samtidig at de tror antallet dødsofre kan stige ytterligere. Tallet på omkomne er det største siden 75 mennesker mistet livet i tilsvarende branner i 1983.

Styrker fra hæren skal blant annet bidra med bulldosere til å bygge branngater, og transport av drivstoff, opplyser John Brumby, statsminister i delstaten Victoria.

Minst 640 bygninger er gått tapt så langt.

Mens brannmannskaper jobber på spreng for å få kontroll over flammene, er politiet i ferd med å hente ut døde mennesker fra nedbrente bygninger nord for Melbourne.
- Hele distriktet står i brann

Stekende varme og kraftige vindkast får flammene til å spise seg innover stadig nye områder.


- Hele distriktet står mer eller mindre i brann, sier Peter Mitchell. Han bor i Kinglake, hvor seks personer som satt i samme bil, mistet livet i flammehavet.


Han forteller at flammene spredte seg svært raskt i området.


- Det var ikke tid til å gjøre noe med det. Det skjedde i løpet av få minutter. Et stort antall hus vil gå tapt, og mange av oss kommer til å bli hjemløse.


Brannene har svidd av store områder i delstatene Victoria og New South Wales.


- Dette er en enorm tragedie for delstaten, og vi tror at dødstallene kan bli enda verre, sa visepolitimester i den sørlige delstaten Victoria, Kieran Walshe, lørdag.


Mange steder har det vært så varmt at redningsmannskapene har måttet vente med å gå inn og gjennomsøke bygninger.


Kruttønne
NYE OMRÅDER: Australia er rammet av de verste skogbrannene på over 20 år. Stekende varme og kraftige vindkast får flammene til å spise seg innover stadig nye områder Foto: News Ltd/Scanpix
NYE OMRÅDER: Australia er rammet av de verste skogbrannene på over 20 år. Stekende varme og kraftige vindkast får flammene til å spise seg innover stadig nye områder Foto: News Ltd/Scanpix Vis mer

Sterk vind har skapt forhold som kan kalles en kruttønne i de sørøstlige områdene av Australia, med temperaturer opptil 46 grader celsius. I Melbourne, Australias nest største by, ble det lørdag registrert 46,4 varmegrader, og over 47 grader lenger inn i landet.


Øyenvitner forteller at det regner aske.


- Jeg så trær som eksploderte foran meg, sier Sally Tregae, som måtte avlyse en musikkfestival i byen Wittlesea i Gippsland-regionen på grunn av brannene.


- Dette er helt grusomt å se på. Jeg har venner som har mistet husene sine, fortsetter hun.


Lørdag kveld kom kjøligere luftmasser inn over delstaten Victoria, men samtidig tiltok vinden som pisket nytt liv i branner og gjorde dem mindre forutsigbare.

Påtent

Ifølge myndighetene ser det ut som om flere av brannene er blitt påtent. I delstaten New South Wales var det registrert 45 branner. Delstaten South Australia meldte at brannene der var under kontroll.


Den hittil største skogbrannkatastrofen i Australia skjedde i 1983, da 75 personer mistet livet i branner i Victoria.


- I dag har Victoria opplevd de verste brannene noensinne, til og med verre enn Askeonsdagen i 1983, sier Victorias statsminister Johan Brumby.

PÅTENT: Ifølge myndighetene ser det ut som om flere av brannene er blitt påtent. Foto: William WEST/Scanpix
PÅTENT: Ifølge myndighetene ser det ut som om flere av brannene er blitt påtent. Foto: William WEST/Scanpix Vis mer


Oversvømmet

Samtidig som flammene herjer i sør, fortsetter oversvømmelsene i nord. Store deler av delstaten Queensland er erklært


katastrofeområde, og et område på rundt 1 million kvadratkilometer er rammet av voldsomt regn og flom. Området tilsvarer nesten en sjudel av Australia.


Mange hundre mennesker er evakuert, mens andre har vært innestengt i sine hjem i opptil seks dager. I byene Innisfail og Ingham skal forholdene være meget vanskelige. I og rundt Innisfail falt det 350 millimeter lørdag.


NTB


OBSERVERER: Brannmen observerer flammene i regionen Gippsland i Victoria i Australia. Foto: News Ltd, Tim Carrafa/Scanpix
OBSERVERER: Brannmen observerer flammene i regionen Gippsland i Victoria i Australia. Foto: News Ltd, Tim Carrafa/Scanpix Vis mer