- Minst 66 drept i terrorangrep mot tog

Togvogner fullstendig utbrent i India. Dødstallene stiger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En voldsom brann på et tog i India natt til mandag som kostet minst 66 mennesker livet, var et terrorangrep, ifølge den indiske regjeringen.

Toget var nettopp passert Panipat, 80 kilometer nord for New Delhi, på vei til Pakistan da det ble rammet av to eksplosjoner og en voldsom brann litt over midnatt natt til mandag. To av vognene ble fullstendig utbrent.

Brannen ble utløst av to bomber som eksploderte på toget, og ytterligere to ueksploderte bomber ble funnet etterpå. Indisk TV viste bilder av en koffert med ledninger og en plastflaske.

Myndighetene sa at flasken inneholdt brennbar væske og at hensikten åpenbart var å utløse en brann.

– Det er det dette antyder, at det var en terrorhandling, sa en talsmann for statsminister Manmohan Singh, Sanjaya Baru.

Flest pakistanere

De fleste av de døde var pakistanere og noen indiske sikkerhetsfolk, ifølge indiske myndigheter. I tillegg til de drepte var det rundt 50 skadde som er lagt inn på sykehus i Panipat.

– Vi har vitner som sier de hørte to eksplosjoner, sier Vinoo Narain Mathur, administrasjonssjef for selskapet Northern Railways, mens en annen sa at det var funnet to kofferter med eksplosiver i og ved toget etter brannen.

- HJEMMELAGDE BOMBER: Voldsomme branner herjet i passasjertoget etter det som skal ha vært et terrorangrep.
- HJEMMELAGDE BOMBER: Voldsomme branner herjet i passasjertoget etter det som skal ha vært et terrorangrep. Vis mer

Indisk TV viste bilder av redningsarbeidere som arbeidet seg gjennom aske og vrakgods i de utbrente vognene. Heten var så intens at den blå malingen var skallet av på utsiden av vognene.

Nyhetskanalen Times Now sa at det var to bensinbomber som eksploderte, og at det tok halvannen time før redningsarbeiderne nådde fram til åstedet. Folk som bodde i nærheten, strømmet i mellomtiden til med bøtter med vann for å prøve å slukke ilden.

Vinduene sperret

Av sikkerhetsgrunner er vinduene på toget sperret av jernstenger og dørene låst hele veien til grensa. Derfor var passasjerene innesperret og hadde ingen sjanse til å komme ut. Bare noen få ble trukket ut av et par vinduer som var åpne.

– Jeg skaffet visum for å komme til India og besøke slekt, men jeg kunne ikke forestille meg at det ville bli den siste reisen for min familie, sa Tara Chand som var på vei hjem etter en måned i India. Hans tre sønner og to døtre er savnet etter ulykken.

Selv om ekspertene ennå ikke hadde fastslått endelig at eksplosjonene var bomber, beskyldte ministeren for jernbaner, Lalu Prasad, militante muslimer som ønsker å ødelegge de bedrede forbindelsene mellom de to landene, for å stå bak.

– Den som står bak, skal pågripes og straffes, sa han.

Synlig tegn på avspenning

Toget er det ene av to ekspresstog mellom India og Pakistan som er et resultat av fredsprosessen mot de to rivaliserende landene og som er det mest synlige tegnet på avspenningen mellom landene. Toget mellom New Delhi og Lahore kalles Vennskapsekspressen.

Togene er gjerne fulle av pakistanere som kommer til India for å besøke slektninger de ble skilt fra da den gamle britiske kronkolonien India ble delt i India og Pakistan i 1948.

Forbindelsene mellom de to landene er blitt stadig bedre de siste årene, selv om de var på nippet til å gå til krig mot hverandre etter et terrorangrep mot parlamentet i New Delhi i 2001. Nå holder de to landene jevnlige møter.

Episoden skjedde dagen før Pakistans utenriksminister Khursheed Mehmood Kasuri var ventet i New Delhi for nye samtaler med indiske myndigheter om framdriften i fredsprosessen.

(NTB)

<B>MANGE SKADDE:</B> I tillegg til over 60 døde skal minst like mange ha blitt fraktet til sykehus.