Skadet: En skadet mann blir evakuart fra åstedet der bilmordsbomben ble utløst i formiddag. Foto:. REUTERS/Omar Faruk
Skadet: En skadet mann blir evakuart fra åstedet der bilmordsbomben ble utløst i formiddag. Foto:. REUTERS/Omar FarukVis mer

Minst 70 drept i angrep i Mogadishu

Terrorgruppa al-Shabab tar på seg ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 70 mennesker ble i følge nyhetsbyrået AP drept da en lastebil full av sprengstoff eksploderte utenfor utdanningsdepartementet i Somalias hovedstad Mogadishu. I tillegg er et stort antall mennesker såret.

Bilen gikk i lufta like etter at den ble stanset i en sikkerhetskontroll. Resultatet var forbrente lik over et stort område og flere ødelagte bygninger.

Ali Muse, som leder ambulansetjenesten i byen bekrefter overfor AP at minst 42 personer er skadet i tillegg til de minst 70 døde. - Det ligger fortsatt mange på bakken, flere har brannskader, sier han. Både soldater og sivile er ifølge Muse blant ofrene. Den militante islamistiske opprørsgruppen al-Shabaab sier den sto bak angrepet mot regjeringsbygningen sentrum av Mogadishu. Gruppen, som har nære forbinnelser til al-Qaida la umiddelbart etter angrepet ut en melding på sin nettside der de tar på seg ansvaret.

Dette er det største angrepet på hovedstaden siden al-Shabaab trakk seg tilbake derfra etter en offensiv fra de internasjonale styrkene fra den Afrikanske union (AU).

Avverget
De siste ukene har flere terrorangrep med bilbomber blitt avverget i siste liten. Noen bomber har blitt oppdaget og uskadeliggjort. Andre har eksplodert for tidlig slik at de ikke har gjort så stor skade.

Al-Shabaab har knyttet til seg veteraner fra motstandsbevegelsene i Irak og i Afghanistan. Disse har gitt somalierne opplæring i såkalt asymetrisk krigføring, så som terrorangrep med selvmordsbombere og snikskyttere.

Bilbombe: Bomben eksploderte utenfor undervisningsdepartementet i hovedstaden Mogadishu. Foto: REUTERS/Omar Faruk
Bilbombe: Bomben eksploderte utenfor undervisningsdepartementet i hovedstaden Mogadishu. Foto: REUTERS/Omar Faruk Vis mer

Terrorgruppen var ansvarlige for to synkroniserte selvmordsaksjoner i Uganda i juli 2010. 76 personer ble drept mens de så på finalen i fotball-VM på to forskjellige restauranter. Uganda har en ledende rolle i AUs innsats i Somalia.

I tillegg til borgerkrigen som har herjet landet over 20 år er Somalia midt oppe i en svært alvorlig sultkatastrofe. Den rammer særlig de sørlige delene av landet som er kontrollert av al-Shabaab.

Døde: Minst 70 mennesker omkom i selvmordsaksjonen Foto: REUTERS/Omar Faruk
Døde: Minst 70 mennesker omkom i selvmordsaksjonen Foto: REUTERS/Omar Faruk Vis mer