Minst 70 drept i Irak i dag

Voldsomme kamper i Irak før maktovertakelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Opprørere har i dag slått til en rekke steder i Irak, i det som etter alt å dømme er en koordinert aksjon. De verste angrepene skal ha funnet sted i den nordirakiske byen Mosul - der minst 40 ble drept, og minst 170 skadd, i en serie bilbomber, melder BBC News Online. En bilbombe som gikk av på en politistasjon i Mosul, sprengte 20 politibiler i filler, og etterlot seg et svært krater. Så mange som syv eksplosjoner skal ha vært hørt i byen.

Opprøret kommer i forkant av at USA skal overlate kontrollen til en irakisk overgangsregjering 30. juni.

Den irakiske hovedstaden ble også rystet av en rekke eksplosjoner i dag tidlig. Angrepene, som rettet seg mot flere politistasjoner omkring i byen, skal ha tatt livet av flere titalls irakere, og to amerikanske soldater, melder CCN.com.

Det er også rapportert om eksplosjoner og kamper i flere andre irakiske byer. Minst syv politistjenestmenn og og en person fra sivilforsvaret (landets nye forsvar) ble drept da en rakettdrevet granat slo ned i en politistasjon i byen Ramadi tidlig i morges. Minst 18 skal dessuten være rapportert drept i en eksplosjon på en politistasjon i Baqubah.

Ifølge NTB skal opprørerne i Baqubah ha delt ut løpesedler der Abu Musab al-Zarqawi, al-Qaidas angivelige leder i Irak, tar på seg ansvaret. Teksten ber sivilbefolkningen adlyde dem, ikke okkupasjonsmakten.

Dødstallene etter dagens angrep forventes å stige dramatisk.

«BRENN EN TERRORIST» : Her brenner sørkoreanske demonstranter et portrett av Abu Musab al-Zarqaw, al-Qaidas angivelige leder i Irak, i forbindelse med halshoggingen av det sørkoreanske gisselet i Irak.
MANGE DREPTE: Minst 70 skal være drept under dagens voldsomme sammenstøt i Irak. Minst tre amerikanske soldater skal være blant de drepte.
SKJØT NED HELIKOPTER: Opprørerne skjøt ned et amerikansk Cobra-helikopter over den irakiske byen Fallujah i dag. Mannskapet skal ha kommet fra det uten skader. Mange av byens innbyggere er drevet på flukt av voldelige sammenstøt i dag.