Minst 71 omkom i flykræsj

Minst 71 mennesker omkom da to fly kolliderte i lufta over Bodensjøen i Tyskland seint mandag kveld. Det ene flyet, en Tupolev 154, var på vei til Barcelona og fullt av passasjerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyske myndigheter jobber nå på spreng for å kartlegge omfanget av tragedien. Tallet på omkomne var lenge usikkert, men ifølge CNN har russiske myndigheter i morgentimene i dag opplyst at det befant seg i alt 69 mennesker ombord på Tupolev-maskinen, som var på vei fra Moskva til Barcelona. 57 av disse var passasjerer. Transportflyet hadde et mannskap på to.

Kolliderte i lufta

Det var i 11 000 meters høyde, over innsjøen Bodensjøen i delstaten Baden-Württemberg i det sørlige Tyskland, at et transportfly av typen Boeing 757 kræsjet med Tupolev-flyet.

Kollisjonen skjedde klokka 23.43. Øyenvitner på bakken så de to forulykkede flyene fare som ildkuler over himmelen. Rester fra de flyene spredte seg over et område på 40-50 kvadratkilometer. Brennende flydeler har antent en gård, en skole og flere hus. Det er ikke meldt om skadde eller drepte som følge av dette. De to flymaskinene gikk i bakken ved en motorvei nær småbyen Überlingen.

- Jeg så et lysglimt så sterkt at det lyste opp hele himmelen, sa øyenvitnet Alfred Knödler til BBC.

Flere nyhetsbyråer melder at Tupolev-flyet eies av selskapet Bashkirian Airlines. Overfor BBC benekter selskapet at noen av deres fly er savnet.

Ulykkesfly

Tupolev 154 er selve flaggskipet i den delvis nedslitte russiske flyparken og har vært med i flere store flykatastofer de siste åra. Litt under tusen utgaver er bygd, cirka 530 av dem er fremdeles i trafikk. Her er ulykkene Tupolev 154 har vært med i de siste åra:

  • 4. oktober i fjor styrtet samme type maskin med 70 mennesker ombord i Svartehavet på vei fra Tel Aviv til Nosovsibirsk. Øyenvitner fortalte etterpå at flyet eksploderte i lufta. Amerikansk etterretning mente de hadde bevis for at flyet ble truffet av en luftvernrakett. Ukraina avviklet en militærøvelse i området, men benekter at de skulle ha skutt ned flyet ved en feiltakelse.
  • 3. juli 2001: Et fly av typen Tupolev 154 styrter i nærheten av Irkutsk i Sibir. Samtlige 145 om bord omkommer.
  • Et fly tilhørende China Southwest Airlines kræsjer i Kina i 1999, alle 61 ombord omkommer.
  • En tysk-eid maskin kolliderer med en amerikansk Air Force C-141 utenfor kysten av Namibia i 1998. 33 mennesker omkommer.
  • 26. august 1996 styrtet en Tupolev 154 på Svalbard. Flyet var chartret av et russisk gruveselskap styrtet med 129 gruvearbeidere og et mannskap på 12 ombord. Alle 141 omkom.
  • En Tupolev 154 tar av fra flyplassen i Irkutsk i 1994 og kræsjer like etterpå. 124 omkommer. Flyet skal ha vært kraftig overlesset.
<B>RUSSISK: </B>Det var et fly av denne typen, Tupolev 154, som kolliderte med et transportfly i Sør-Tyskland like før midnatt. Flytypen har vært med i flere store flytragedier de siste årene.