Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona

Minst 71 smitte­tilfeller sporet til samme heis

Minst 71 personer ble smittet av coronaviruset, etter at en smittet kvinne uten symptomer tok heisen hjemme i blokka hun bor i.

SMITTEFARE: Klistremerker på gulvet i en heis viser hvordan folk kan drive med sosial distansering i en heis. Foto: Josep LAGO / AFP
SMITTEFARE: Klistremerker på gulvet i en heis viser hvordan folk kan drive med sosial distansering i en heis. Foto: Josep LAGO / AFP Vis mer

RETTELSE: I første versjon av denne saken sto det at 71 personer ble smittet i løpet av en heistur. Det er feil, de ble smittet etter at én av personene ble smittet i heisen. Dagbladet presiserer også at dette er en tidlig versjon av en studie, og at den kan endres.

NEW YORK (Dagbladet): Den kinesiske kvinnen var asymptomatisk for corona og hadde nettopp kommet hjem fra en reise til USA. Hun gjorde alt riktig og holdt seg hjemme i leiligheten sin i karantene.

Likevel ble hun pasient 0 i en spredningsklase på 71 personer etter å ha etterlatt seg coronasmitte på den korte tida hun befant seg i heisen, skriver Centers for Disease Control (CDC) i en ny, midlertidig, studie.

CDC skriver også at denne studien ikke er ferdig, og kan bli endret.

Lang lenke

CDC-studien gjør et dypdykk i smittesporingsarbeidet i Heilongjiang-provinsen i Kina.

Kvinnen som startet denne smittekjeden kom hjem fra USA 19. mars, og testet negativt på to coronatester i tiden etter at hun hadde kommet hjem.

Likevel ble mannen som bodde under henne smittet, etter at han hadde tatt heisen rett etter kvinnen. Han endte opp med å smitte familien sin, som igjen dro på et middagsselskap, hvor de endte opp med å smitte enda flere.

Fikk slag

2. april ble en av dem som hadde blitt smittet på middagsselskapet rammet av slag - som kan være et mulig symptom på coronasmitte. Mannen var ikke diagnostisert med corona.

Mannen ble sendt til sykehus, og de tre sønnene hans byttet på å sitte ved sykehussenga hans. Til sammen endte de med å smitte 28 personer uten å være klar over det - inkludert fem sykepleiere og en lege.

Før slagpasienten ble testet for corona, ble han imidlertid overført til et annet sykehus. Der var han kilde til ytterligere 20 tilfeller av coronasmitte. Men alt dette ble først kjent seinere.

REISERÅD: Coronautbruddet har ført til omfattende nedstengning i store deler av verden. Nå gjenåpner flere land sakte, men sikkert grensene. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Fra USA

9. april gikk smittejegerne gjennom lista over alle som bodde i de leilighetsbyggene hvor de tidligst kjente coronasmittede bodde. Der fant de en kvinne som nylig hadde kommet tilbake til Kina fra USA.

CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Kvinnen hadde som nevnt da testet negativt på to coronatester, men hun testet da positivt for antistoffer til covid-19.

Kvinnen hadde ikke vært i direkte kontakt med noen av de andre smittede. Dermed var det bare én annen mulighet - at smitten var blitt overført i heisen de delte.

- Vi tror at hun var en asymptomatisk smittebærer, og at han ble smittet etter kontakt med overflatene i heisen i bygget hvor de to bodde, skriver forskeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!