Minst 717 trampet i hjel under pilegrimsferd i Mekka

Over 805 skadd. Den norske ambassaden kartlegger situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 717 mennesker er trampet i hjel og over 805 er skadd under den årlige pilegrimsferden hajj i Mekka, opplyser myndighetene.

Dødstallene har steget voldsomt siden den første meldingen om ulykken kom i formiddag, norsk tid. Da ble det først meldt om 100 døde.

Mange har mistet livet i lignende hendelser under pilgrimsferden i Mekka de siste tiårene. Med de oppdaterte tallene er dagens ulykke den verste siden 1990.

Det ble tidligere meldt at ulykken skal ha skjedd under rutialet som kalles «steiningen av djevelen», der pilgrimer kaster stein mot en murvegg for å symbolisere at de avviser djevelen.

Nye opplysninger tyder på at ulykken har skjedd blant pilgrimsreisende på vei til eller fra stedet for dette ritualet.

Langs hovedveien
Hendelsen skjedde i byen Mina, rundt fem kilometer øst for muslimenes hellige by Mekka, etter at det utbrøt panikk i folkemassene som beveget seg langs en av hovedferselsårene, gate 204, opplyser sivilforsvaret i Saudi-Arabia torsdag.

- Vi har hatt en trampeulykke i Mina. Sivilforsvaret håndterer saken, sier talsmann for innenriksministeren Mansour al-Turki.

Vil ikke tilbake
Norske Omer Saddiqi og familien var i Mina på pilegrimsferd til Mekka like før flere hundre mennesker ble trampet i hjel.

— Vi tenker på dem som har mistet livet. Vi skal egentlig kaste stein i morgen også, men ingen av oss har lyst til å dra tilbake dit nå. Det er en ubehagelig situasjon, så vi gjør det ikke om det ikke blir nødvendig, sier 30-åringen til NTB.

Saddiqi, kona og svigerforeldrene var torsdag formiddag ved den tre etasjes konstruksjonen i Mina for å kaste stein på søyler som symboliserer djevelen.

— Vi dro dit tidlig fordi vi visste at det kom til å bli fullt av folk senere på dagen. Vi snakket faktisk om hendelsen i 2006, og tenkte at det ikke kom til å skje denne gangen fordi de har høynet sikkerheten, sier Saddiqi.

Da han og familien kom tilbake til hotellet, hørte de at flere hundre mennesker hadde blitt trampet i hjel.
Saddiqi og familien reiser med en gruppe på rundt 50 nordmenn fra en moské i Oslo, forteller Saddiqi. Alle skal være i god behold.

— Det er et stort sted med tre, store etasjer. Det så ikke ut som det som skjedde skulle være mulig, sier han.

Myndighetene har sendt 4 000 redningsarbeidere og flere hundre ambulanser og andre kjøretøy til Mina for å hjelpe til, melder CNN.

Sjekker nordmenn

 HJERTEKOMPRESJON:  Hjelpemannskaper prøver å redde livene til pilgrimer som er blitt trampet ned i Mina fem kilometer øst for Mekka. Foto: Saudi-Arabias sivilforsvar/Reuters/NTB Scanpix.
HJERTEKOMPRESJON: Hjelpemannskaper prøver å redde livene til pilgrimer som er blitt trampet ned i Mina fem kilometer øst for Mekka. Foto: Saudi-Arabias sivilforsvar/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

- Den norske ambassaden i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh er i ferd med å kartlegge situasjonen. Vi har ikke fått melding om at norske statsborgere er involvert, men det er for tidlig å fastslå om noen nordmenn er berørt.

- Det er ikke meldeplikt for norske statsborgere som reiser til Saudi-Arabia, sier pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Ifølge NRK er det 325 nordmenn på årets pilgrimsferd i Mekka.

Antallet er så spesifikt fordi norske statsborgere som skal til det årlige den årlige storsamlingen i Mekka må søke om at spesielt hajj-visum ved Saudi-Arabias ambassade i Oslo.

NØDHOSPITAL: En lege tar imot en av de pilgrimsreidende som ble skadd da det brøt ut panikk i folkemengden. Minst 700 mennesker ble skadd i ulykken. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH
NØDHOSPITAL: En lege tar imot en av de pilgrimsreidende som ble skadd da det brøt ut panikk i folkemengden. Minst 700 mennesker ble skadd i ulykken. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED AL-SHAIKH Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med ambassaden, men der har de ingen oppdatert situasjon om det som har skjedd.

- Alle som jobber ved den avdelingen har fri på grunn av høytiden, opplyser en vakt.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er rystet over tragedien ved Mekka hvor over 700 mennesker på pilegrimsreise ble trampet i hjel.

- Mine tanker er med ofrenes familier, skriver Brende på Twitter torsdag ettermiddag.
 
Historie av ulykker
Mer enn to millioner muslimer fra hele verden er i mekka i løpet av årets pilgrimsferd.

At pilgrimsreisende blir trampet i hjel i Mekka under hajj har skjedd flere ganger de siste årene.

STIGENDE DØDSTALL: Dette bildet, postet på det saudiske sivilforsvarets twitterkonto, viser redningsarbeidere på åstedet for trampeulykken. Foto:  Directorate of the Saudi Civil Defense agency, via AP
STIGENDE DØDSTALL: Dette bildet, postet på det saudiske sivilforsvarets twitterkonto, viser redningsarbeidere på åstedet for trampeulykken. Foto: Directorate of the Saudi Civil Defense agency, via AP Vis mer

I 2006 døde 346 mennesker på samme vis, ytterligere 289 ble skadd.

I 2004 døde 251 pilgrimer på samme vis.

Den verste ulykken i moderne tid skjedde i 1990 da 1426 pilgrimer ble trampet i hjel i Al-Ma'asim-tunnelen som går ut fra mekka mot Mina.

Også opptakten til årets hajj ble skjemmet av en tragisk ulykke. 11. september døde 111 personer da en kran kollapset under en sterk storm og falt igjennom taket på stormoskeen i Mekka.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram