Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 72 drept i selvmordsangrep i familiepark i Pakistan

Primært skal barn og kvinner være drept i terrorangrepet, som er Pakistans verste siden 2014. UD arbeider med å finne ut om norske statsborgere kan være rammet.

TERROR I PAKISTAN: Minst 65 skal være i drept i selvmordsangrep i Lahore. Over 300 er skadet, og flesteparten av de som er rammet av terroren er kvinner og barn. Foto: AFP PHOTO / ARIF ALI
TERROR I PAKISTAN: Minst 65 skal være i drept i selvmordsangrep i Lahore. Over 300 er skadet, og flesteparten av de som er rammet av terroren er kvinner og barn. Foto: AFP PHOTO / ARIF ALI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 72 mennesker er drept i selvmordsangrepet, melder Reuters. Det hevdes også at over 280 personer er såret. Dødstallene har steget raskt siden det først kom meldinger om en eksplosjon i Gulshan-e-Iqbal-parken.

Angrepet skjedde i Lahore øst i Pakistan, der flere hundre mennesker var samlet i forbindelse med en markering av påsken, opplyser lokalt politi. Al-Jazeera melder at bomben gikk av bare noen få meter fra lekeområdet til barna. 

- Antall sårede er over 200 og for de fleste av dem er tilstanden kritisk. Jeg frykter at tallet på døde vil øke, sier Dr. Ashraf, lege på Jinnah Hospital, til AFP 

Krimteknikere fra pakistansk politi har funnet hår som trolig tilhører selvmordsbomberen, og sier vedkommende var ung. 

- Selvmordsbomberen er trolig rundt 16—17 år gammel, sier krimteknikerne til tv-stasjonen Samaa.

Grusomme bilder Selvmordsbomberen slo til på parkens parkeringsplass, rett utenfor utgangsporten og få meter unna barnas huskestativer. De fleste av de sårede er kvinner og barn, forteller Jam Sajjad Hussain, talsmann for redningstjenesten.

Ødeleggelsen av terroren skal være enorme. 

- Alt ristet, det var skrik og støv overalt. Etter ti minutter gikk vi ut. Det var rester av mennesker på veggene på huset vårt. Folk gråt og jeg hørte ambulanser, forteller Jawed Ali til Sky News.

Kvinner og barn - De fleste av de døde og sårede er kvinner og barn, sier politiinspektør Mustanar Feroz til nyhetsbyrået Reuters.


 

BBC skriver at kristne familier som var ute for å feire påskehøytiden kan ha vært målet for selvmordsangrepet. Også Daily Times melder at Lahore park primært brukes av kristne i påsken, og at dette er viden kjent i Pakistan. 

- Parken var fylt til randen med kristne mennesker som feiret påske, forklarer politikonstabel Haider Ashraf til RT

Øyevitner beskriver grufulle scener med kroppsdeler strødd utover parkeringsplassen.

- Døde overalt - Det var døde og skadede overalt. Vi tok de skadede til sykehus i rickshawer og taxier, sier et vitne til avisen Dawn.

Parken var spesielt travel søndag kveld på grunn av høytiden. Redningsmannskaper opplyser at over 30 lik er brakt til sykehus rundt om i byen, ifølge NTB. 

TV-bilder viser barn og kvinner som gråter og hyler ved bombestedet. Politi og frivillige bærer sårede til ambulanser og privatbiler.

FEIRET PÅSKE: Mange var i parken for å feire påske da selvmordsbomberen slo til. Foto: AFP PHOTO / ARIF ALI
FEIRET PÅSKE: Mange var i parken for å feire påske da selvmordsbomberen slo til. Foto: AFP PHOTO / ARIF ALI Vis mer

- Vi har kalt inn militæret. Soldater har kommet til stedet og hjelper til med redning og sikkerhet, sier Muhammad Usman, som er øverste leder i Lahores byadministrasjon.

Landesorg Lahore er hovedstaden i Punjab, landets største og mest velstående provins, og kjerneområdet til statsminister Nawaz Sharif. Ulike områder i Pakistan er hardt rammet av Taliban-opprørere, kriminelle gjenger og sekterisk vold, men Punjab har tradisjonelt vært mer fredelig enn andre deler av Pakistan.

- Vi skal ikke hvile før hver eneste av terrorist er eliminert, sier statsminister Nawaz Sharif til Nation i etterkant av angrepet. 

I 2014 innledet den pakistanske hæren en stor offensiv mot Taliban og andre jihadistgrupper i Nord-Waziristan. Ekstremistgrupper har tidligere planlagt og utført en rekke terroraksjoner i Pakistan og Afghanistan fra sine skjulesteder i dette området

Delstatsminister Shabaz Sharif har erklært tre dagers landesorg i regionen. Angrepet er antagelig det verste terrorangrepet i Pakistan siden 141 mennesker ble drept i et angrep på en skole i Peshawar i desember 2014.

MANGE DØDE: Dødstallene stiger fort i Lahore. Foto: AFP PHOTO / ARIF ALI
MANGE DØDE: Dødstallene stiger fort i Lahore. Foto: AFP PHOTO / ARIF ALI Vis mer

Norsk UD: - Uoversiktelig situasjon
Utenriksminister Børge Brende har allerede kommentert terrorangrepet på Twitter.

«Påsken har dessverre stått i terrorens tegn. Først de grusomme selvmordsaksj i Brussel. Så påfølg barbariske handlinger i Bagdad og Lahore», skriver Brende til sine følgere.

«Mine tanker går til familiene til de 52 drepte, fleste av dem kvinner og barn, i Lahore i Pakistan. Jeg fordømmer terrorhandlingen», skriver han videre. 

Til Dagbladet forteller UD at de nå arbeider med å få klarhet i om norske statsborgere kan ha blitt rammet av terroren. 

SORG: Mange har mistet sine kjære i Lahore søndag kveld. Foto: REUTERS/Mohsin Raza
SORG: Mange har mistet sine kjære i Lahore søndag kveld. Foto: REUTERS/Mohsin Raza Vis mer

- Vi jobber sammen med ambassaden i Islamabad for å få en oversikt over situasjonen. Så langt er vi ikke kjent med at norske borgere skal være rammet, men det er en uoversiktigelig situasjon, sier Astrid Sehl, pressevakt i UD til Dagbladet. 


 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!