Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 74 døde i skogbranner ved Aten

Minst 74 personer har mistet livet i brannene ved Aten. 26 av dem ble funnet omkommet like ved en villa ved sjøen øst for hovedstaden, ifølge Røde Kors.

SKOGBRANN: Skogbranner herjer i Hellas og over femti personer er døde nær den greske hovedstaden Aten. Dødstallene stiger. Video: NTB Scanpix.Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du bilder eller video? Er du på stedet? Tips oss på 2400@db.no

16.30 tirsdag ettermiddag kom meldingen om at antall omkomne var steget til 74. Det bekrefter greske brannmannskaper.

Greske myndigheter oppga tirsdag formiddag at 50 mennesker var omkommet i brannene utenfor Aten. Borgermesteren i havnebyen Rafina opplyste senere at minst 60 personer var døde.

BLE SLUKT AV FLAMMEN: Dagbladets reporter er på stedet der 26 mennesker ble slukt av flammene i Hellas. Reporter: Jenny Mina Rødahl / Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Over 150 personer, deriblant 16 barn, er skadd, ifølge greske myndigheter. For elleve av dem er tilstanden kritisk.

Brannfly, helikoptre, flere titalls kjøretøy og 600 brannmannskaper deltar i slukkingsarbeidet, og forsterkninger er sendt fra hele Hellas.

SKOGBRANN: Voldsomme branner herjer utenfor den greske hovedstaden Aten. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Spredte seg raskt

Brannene brøt ut mandag og har spredt seg voldsomt i løpet av få timer på grunn av vind, ekstrem tørke og høye temperaturer.

Den første brannen brøt ut i en furuskog nær kystbyen Kineta, vest for Aten. Den andre startet i Penteli-området nordøst for Aten, skriver CBS News.

Rafinha ligger øst for Aten i et populært turistområde, rundt 40 kilometer fra den greske hovedstaden.

Tidligere er det meldt at de fleste av de andre ofrene er funnet i Mati rett nord for Rafinha.

26 personer ble funnet døde like ved en villa i Mati. Slik ser turistperla ut etter infernoet.

- Her er det dessverre flest skadde, og også flest døde - folk som ikke klarte å flykte og ble fanget i hjemmene sine eller i biler, sa talsperson for myndighetene Dimitris Tzanakopoulos natt til tirsdag.

Over 700 personer skal ha blitt reddet av kystvakten hittil, skriver Sky News.

Myndighetene i landet oppfordrer alle i området til å evakuere.

RØYKTEPPE: Røyken ligger tett over Mati. Bildet et tatt på en vei ved Kineta mandag. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix.
RØYKTEPPE: Røyken ligger tett over Mati. Bildet et tatt på en vei ved Kineta mandag. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix. Vis mer

Dødstallene kan stige

Skogbranner er ikke uvanlig i Hellas, men ekstrem tørke og kraftig vind har ført til at det har tatt godt fyr i bartrær.

- Vi kjemper mot noe helt ute av proporsjoner, sa statsministeren Alexis Tsipras, som ifølge nyhetsbyrået DPA antydet at brannene kan ha blitt påsatt.

Tirsdag morgen opplyser Miltiadis Mylonas, visedirektør i ambulansetjenesten, at det er ventet at dødstallet vil fortsette å stige.

- Det kom overraskende på folk og det skjedde veldig fort. I tillegg så brøt brannene ut på så mange fronter, så alt dette er faktorer som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig, sier Mylonas.

Han sier myndighetene holder på med å identifisere ofrene og varsle pårørende.

Mange av de omkomne er barnefamilier.

BEDT OM HJELP: Myndighetene i Hellas har bedt EU om å bistå i slukningsarbeidet. Bildet er tatt ved byen Mati øst for Aten. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix.
BEDT OM HJELP: Myndighetene i Hellas har bedt EU om å bistå i slukningsarbeidet. Bildet er tatt ved byen Mati øst for Aten. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix. Vis mer

Tre dager landesorg

Statsministeren har erklært tre dager landesorg i Hellas etter de tragiske dødsfallene, melder nyhetsbyrået AP.

- I dag er Hellas i sorg, og til minne om dem som ble borte, erklærer vi en tre dager lang sørgeperiode, sa Tsipras tirsdag.

Han oppfordret samtidig befolkningen til ikke å bli overveldet av sorg.

- Vi må ikke la sorgen overmanne oss. Dette er ei tid for kamp, fellesskap, mot og framfor alt solidaritet, sa Tsipras.

Ber EU om hjelp

Myndighetene i landet har erklært unntakstilstand i østlige og vestlige områder av Stor-Aten, og seint mandag returnerte statsminister Alexis Tsipras fra et besøk i Bosnia for å kunne overvåke situasjonen.

Greske myndigheter har bedt EU om å bistå i slukningsarbeidet og har etterlyst assistanse på land og i luften. Kypros, Spania, Tyrkia og Israel har tilbudt seg å sende både brannbiler og brannmannskap.

En talsperson for israelske myndigheter, Ofir Gendelman, skriver på Twitter tirsdag morgen klokka 8.42 at greske myndigheter rapporter om at de har kontroll på brannen.

- Israel står klar til å hjelpe Hellas på hvilken som helst måte, skriver Gendelman.

RØYK: En brannbil kjører gjennom tett røyk på en vei i nærheten av Kineta vest for Aten. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix.
RØYK: En brannbil kjører gjennom tett røyk på en vei i nærheten av Kineta vest for Aten. Foto: Thanassis Stavrakis / AP / NTB scanpix. Vis mer

Ingen nordmenn skadd

Flere norske turoperatører melder om at ingen av deres kunder foreløpig er skadd.

Dagbladet har likevel vært i kontakt med flere som var vitne til brannene i Hellas, blant annet norske Lise som så flammene sluke hus på hus.

Kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, Sigmund Clementz, sier til Dagbladet at de ikke har fått henvendelser fra nordmenn som er rammet, men de vet at det er skandinaver i området.

De norske turistene Aleksander og Bjørk havnet midt i katastrofebrannen i Hellas.

Tre danske turister som var savnet, var tirsdag morgen funnet i god behold. To av dem, blant annet ei seks år gammel jente, er lagt inn på sykehus til observasjon

Clementz legger til at dette først og fremst er et område hvor grekerne selv ferierer, og det er ikke et typisk feriested for utenlandske turister.

UTBRENT: En brannmann ved et utbrent hus ved landsbyen Kineta utenfor Aten tirsdag morgen. Foto: Yorgos Karahalis / AP / NTB scanpix.
UTBRENT: En brannmann ved et utbrent hus ved landsbyen Kineta utenfor Aten tirsdag morgen. Foto: Yorgos Karahalis / AP / NTB scanpix. Vis mer

Utenriksdepartementet samarbeider nå med ambassaden i Aten om å skaffe oversikt over situasjonen og om nordmenn kan være rammet.

Pressevakt Kari Eken Wollebæk ved UD forteller Dagbladet at de oppfordrer nordmenn i de rammede områdene om å holde seg orientert om situasjonen, og følge råd fra lokale myndigheter.

- Vi oppfordrer også nordmenn i Hellas om å registrere oppholdet sitt på reiseregistrering.no, sier Wollebæk til Dagbladet.