Minst 74 drept i fredagsbønn

Selvmordsbomberne slo til ved middagstid, da moskeene var stappfulle av barn og voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg ble seks personer drept og minst 40 skadd da to selvmordsbombere i bil slo til mot et hotell i Baghdad tidligere fredag, melder BBC

Det er foreløpig usikkert hvor mange som ble drept i angrepet mot de to shiamuslimske moskeene. BBC melder at 74 mennesker er omkommet, men sykehuspersonell forteller til CNN at minst 90 personer mistet livet i angrepet.

Det amerikanske militæret opplyser at 150 mennesker er drept eller skadd i angrepet, uten å ville spesifisere hvor mange av de 150 som mistet livet.

De to moskeene ligger i den byen Khanaqin nær grensen mot Iran, og angrepet er det siste i en serie av angrep mot shiamuslimske moskeer. Byen ligger i det kurdisk-kontrollerte området i Irak, og innbyggerne er i hovedsak kurdere og shiamuslimer.

Fredagens angrep skjedde midt under fredagsbønnen, og ifølge byens borgermester hadde mange fedre tatt med seg sønnene til moskeen. Det skal derfor være svært mange barn blant de omkomne og skadde.

- To selvmordsbombere med selvmordsbelter gikk inn i den Store og den Lille moskeen i Khanaqin og sprengte seg selv, opplyser provinsleder Ibrahim Hasan al-Bajalan til AFP.

Han forteller at de to moskeene er totalt ødelagt, og at han frykter at mange er fanget i ruinene.

Velkoordinert

RUINER: Unge gutter holder opp religiøse tekster i ruinene av en av moskeene i Khanaqin, Irak etter fredagens selvmordsangrep. Foto: AP/Yahya Ahmed
RUINER: Unge gutter holder opp religiøse tekster i ruinene av en av moskeene i Khanaqin, Irak etter fredagens selvmordsangrep. Foto: AP/Yahya Ahmed Vis mer

Hotellet som ble angrepet i Baghdad, er populært blant vestlige nyhetsbyråer og entreprenører. Sikkerhetskameraer har fanget opp to hvite 16-seters busser som med tjue sekunders mellomrom gikk i luften på baksiden av hotellet. Hotellet fikk store skader i angrepet, og den ene siden av hotellet kollapset totalt.

- Angrepet var et resultat av at noen forsøkte å gjøre stor skade, uttaler den amerikanske kommandøren Edward Cardon.

Det amerikanske militæret har bekreftet at hotellet var målet for angrepet. Likevel ble det lenge spekulert i at et lokale like ved hotellet - eid av det irakiske innenriksdepartementet - var målet for angrepet. I begynnelsen av uken fant amerikanske tropper 173 fanger, noen med merker etter tortur, i en bunker i tilknytning til lokalet.

Størsteparten av fangene var sunniarabere, gruppen som har stått for det meste av opptøyene i Irak. Sunni-politiker Saleh Mutlaq har beskyldt myndighetene for å ha holdt over 1.100 fanger i bunkeren og at mange av dem kan ha blitt torturert til døde.

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for fredagens totalt fire selvmordsaksjoner.

SELVMORDSANGREP: Minst 80 mennesker ble drept i selvmordsangrep i byene Khanaqin og Baghdad i Irak. Her fra ruinene av en av moskeene i Khanaqin.