- Minst 77 døde etter togulykke i Spania

Mistenker at toget kjørte dobbelt så fort som tillatt, ifølge spanske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dødstallene etter togulykka i Spania fortsetter å stige. Nyhetsbyrået AFP og avisa El Pais melder i morgentimene torsdag at det er 77 som er omkommet.

Det ble i natt meldt om at minst 126 personer er skadet etter togulykka i Spania, melder avisene El Mundo og. For 20 av de skadde skal tilstanden være alvorlig.

Ulykken betegnes som den verste i sitt slag i Spania de siste 40 åra.

Myndighetene mistenker ifølge ABC.es at toget, som kan holde en toppfart på 250 kilometer i timen, holdt dobbelt så høy hastighet som tillatt da det sporet av i en krapp sving. Fartsgrensen i det aktuelle området skal være 80 kilometer i timen.
 
Myndighetene mener foreløpig at hendelsen er en ulykke, og mistenker så langt ikke at det er sabotasje eller en terrorhandling som ligger bak.

13 vogner av sporet Toget sporet av i nærheten av byen Santiago de Compostela i regionen Galicia nordvest i landet, melder BBC.

- Det er mange døde her - herregud! sier en nabo til ulykkesstedet til El País.

Storavisa melder at toget sporet av i en sving, og at 238 personer var inne i toget da det sporet av. Det rapporteres at 13 av togsettets vogner gikk av sporet, og at fire av disse veltet.

STORE ØDELEGGELSER: Ødeleggelsene er store etter togulykken ved Santiago de Compostela. Foto: OSCAR CORRAL / EPA / NTB SCANPIX
STORE ØDELEGGELSER: Ødeleggelsene er store etter togulykken ved Santiago de Compostela. Foto: OSCAR CORRAL / EPA / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi har foreløpig ikke motatt informasjon om at det skal ha vært noen nordmenn om bord i toget, sier Hanne Melfald, pressevakt i UD, til Dagbladet.

Hun forteller at konsulen har reist til Santiago, og følger situasjonen tett.

Beboere i området sier de hørte en kraftig eksplosjon like før toget sporet av, mens andre sier at toget kjørte for fort inn i en krapp sving.

- Det gikk så fort. Det føltes som om toget begynte å vrenge seg i en sving, og så klappet togvognene sammen, sier Ricardo Montesco, en av passasjerene, til Cadena SER, ifølge NTB.

Ifølge ham ble mange passasjerer sittende fastklemt i togvognene. Samtidig begynte det å brenne.

Bilder i sosiale medier viser at det stiger røyk fra høyhastighetstoget, som var på vei fra hovedstaden Madrid til kystbyen Ferrol.

- Stor eksplosjon Årsaken til ulykken er ikke kjent; strekningen er nylig renovert. Et vitne sier imidlertid til El Mundo at en stor eksplosjon hørtes like før avsporingen.

OMKOMNE: Redningsmannskaper jobber på spreng etter togulykken. Langs skinnegangen har de dekket til omkomne med tepper. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
OMKOMNE: Redningsmannskaper jobber på spreng etter togulykken. Langs skinnegangen har de dekket til omkomne med tepper. Foto: AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA Vis mer

Ulykken skjedde kvelden før Galicia-dagen, hvor regionen nordvest i Spania feirer seg selv.Santiago de Compostela besøkes hvert år av mange katolske pilegrimer. Både den tradisjonelle høymessen onsdag kveld og konserter og fyrverkeri som var planlagt for festivalen, ble avlyst som følge av ulykken.

En talsperson for regjeringen sier at statsminister Mariano Rajoy, som selv er født i Santiago de Compostela, vil besøke ulykkesstedet torsdag.

Dette er den andre store togulykken i Europa på to uker. 12. juli døde seks mennesker da et tog sporet av utenfor Paris. Feil på skinnegangen er fastslått å være årsaken.

Dagbladet følger saken.

REDNINGSARBEID: Redningsmannskaper og naboer forsøker å hjelpe passasjerene som var om bord på ulykkestoget. Foto: AP Photo/ El correo Gallego/Antonio Hernandez
REDNINGSARBEID: Redningsmannskaper og naboer forsøker å hjelpe passasjerene som var om bord på ulykkestoget. Foto: AP Photo/ El correo Gallego/Antonio Hernandez Vis mer