- Minst 78 drept i sammenstøt i Sør-Thailand

Over 70 personer er drept i sammenstøt mellom politi og opprørere i de muslimske områdene i Sør-Thailand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 70 personer er drept i sammenstøt mellom politi og opprørere i de muslimske områdene i Sør-Thailand.

Opprørerne angrep onsdag morgen en rekke politiposter og forsvarsstillinger i landets tre sørligste provinser. Sammenstøtene er de blodigste i det urolige områdets historie, opplyser den regionale politisjefen Prung Boonpadung.

- De fleste opprørerne var ungdommer og de angrep politi- og forsvarsstillinger. Det var sammenstøt ved seks kontrollposter i Yala, tre i Pattani og en i Songkhla, sier Boonpadung.

Størstedelen av befolkningen i de tre sørligste provinsene er muslimer.

74 av angriperne ble drept og fire såret, sier statsminister Thaksin Shinawatra.

Kamper i moské

To soldater og to politimenn ble også drept da gjenger med svartkledde ungdommer angrep med gevær, sverd og macheter.

Onsdag ettermiddag lokal tid pågikk det fortsatt harde kamper i Pattani-provinsen mellom soldater og opprørere som hadde forskanset seg i en moské.

Den lokale TV-stasjonen viste onsdag bilder av tungt bevæpnet politi og soldater som ble utplassert og av sårede soldater på bårer. TV-bildene viste også en drept soldat liggende i ruinene av en ødelagt bygning.

Separatistgrupper

På tross av at militæret har slått hardt ned mot opprørerne den siste tiden, er det få tegn på at volden vil avta.

Minst 60 personer er tidligere i år drept i forskjellige voldsepisoder i Thailands tre sørligste provinser. Myndighetene legger skylden dels på separatister som ønsker å løsrive området fra resten av Thailand, dels på organiserte kriminelle.

- Det helt sikkert at de er separatister. De er trent opp av BRN og PULO som geriljakrigere, sa leder for Thailands nasjonale sikkerhetskommando, general Panlop Pinmanee onsdag, og refererte til to separatistgrupper i Sør-Thailand.

Krisemøte

Koordineringen og våpnene opprørerne brukte, tyder på at de har trent på angrepene på forhånd, sier guvernør i Yala-provinsen, Boonyasidh Suwannarat onsdag.

Observatører frykter at misfornøyde muslimske ungdommer i regionen blir rekruttert av sympatisører av terrornettverket al-Qaida.

Statsminister Thaksin Shinawatra som skal reise til det urolige området neste uke, innkalte onsdag sine sikkerhetsoffiserer til krisemøte.

NTB-AFP-Reuters