SKADD: 50 personer er drept eller skadd etter en selvmordsbombe i ambassadeområdet i Kabul. Foto: REUTERS / Mohammad Ismail / NTB scanpix
SKADD: 50 personer er drept eller skadd etter en selvmordsbombe i ambassadeområdet i Kabul. Foto: REUTERS / Mohammad Ismail / NTB scanpixVis mer

Minst 80 drept og flere enn 350 skadd av bilbombe ved Tysklands ambassade i Kabul

UD: - Ingen indikasjoner på at nordmenn er berørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste tallene ved 09.15-tiden norsk tid er minst 80 drepte og minst 350 sårede etter at en kraftig bilbombe rystet ambassadeområdet i Zanbaq-kvartalet i Kabul onsdag morgen.

Det er offisielle talsmenn for helsemyndighetene i Kabul som har kommet med de siste tallene. De første tallene fra offisielle talsmann for myndighetene i Kabul sa minst 50 drepte.

STORE ØDELEGGELSER: Ambassadekvartalet i Kabul ligner en krigssone etter bilbomben 300 meter fra den tyske ambassaden tirsdag morgen. Foto: Shah Marai, AFP/NTB Scanpix.
STORE ØDELEGGELSER: Ambassadekvartalet i Kabul ligner en krigssone etter bilbomben 300 meter fra den tyske ambassaden tirsdag morgen. Foto: Shah Marai, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Eksplosjonen skjedde mellom klokka 08.25 lokal tid (05.55 norsk tid) da det var mange mennesker i gatene på vei til jobb.

Også presidentpalasset ligger i samme område.

Afghansk tjenestemenn sier til nyhetsbyrået AP at det dreier seg om en selvmordsbombe i en bil.

Berliner Zeitung skriver at bomben gikk av 300 meter fra den tyske ambassaden.

Det tyske nyhetsbyrået DPA opererer med minst seks drepe og rundt 100 skadde .

Mulig våroffensiv

Basir Mujahid, talsmann for politiet i Kabul, bekrefter ifølge Reuters og BBC at den tyske ambassaden ligger nær eksplosjonsstedet, men at det også er andre potensielle bombemål i samme område.

Ved 08-tiden norsk tid hadde ingen tatt på seg ansvaret for bomben, men ifølge polititalsmannen har Taliban varslet en våroffensiv mot utenlandske stasjonerte i landet.

For fem uker siden - 21. april - ble minst 135 drept, de fleste soldater, i et Taliban-angrep mot en militærbase i Mazar-i-Sharif. Ifølge BBC måtte både forsvarsministeren og forsvarssjefen gå på grunn av sikkerhetsbrist ved basen.

USA har nå om lag 8 400 soldater og tjenestemenn i Afghanistan og NATO om lag 5 000.

- Ingen norske

KAOS: Scener i Kabul like etter at en selvmordsbombe drepte minst femti personer. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

- Utenriksdepartementet er kjent med angrepet i Kabul og er i kontakt med den norske ambassaden for å få mer informasjon om hendelsen. Det er fortsatt en tidlig fase, men så langt har vi ingen indikasjoner på at nordmenn skal være berørt av angrepet, opplyser pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker til Dagbladet.

Kort tid etter smellet reiste det seg mørk røyk mot himmelen over byen. Røyken var synlig på lang avstand.

Ifølge Reuters skal eksplosjonen ha vært så kraftig at hus flere hundre meter unna ble skadet. Dører og vinduer skal ha blitt blåst av hengslene inntil en kilometer unna.

- En kraftig eksplosjon knuste nettopp alle vinduene og glasset i vårt byrå, skriver Wall Street Journal-journalist Jessica Donati på Twitter.

For fire uker siden

Smellet ble hørt nøyaktig fire uker etter at en kraftig bilbombe eksploderte ved en NATO-kolonne i Kabul. Da ble åtte personer drept, de fleste sivile, og ekstremistgruppa IS hevdet å stå bak. Også da smalt det midt i rushtrafikken mellom klokka 08 og 09 lokal tid, mens tusenvis av mennesker var på vei til jobb.