Minst 80 drept, tusenvis skadd

NAIROBI (AP-NTB-Reuters-AFP): Minst 80 ble drept da en kraftig eksplosjon rammet en 25 etasjer høy bankbygning i sentrum av Nairobi, Kenya, i dag. Tusenvis skal ha blitt skadd i eksplosjonen, mens fem mistet livet i en lignende eksplosjon i Dar es Salaam, Tanzania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Amerikanere er blant de døde, og USAs ambassadør i Kenya er skadd, melder Røde Kors i Nairobi. Kort tid etter ble USAs ambassade i Dar es Salaam sterkt skadd i en voldsom eksplosjon. Minst fire ble drept og mange skadd da en bombe som var plassert i ambassadens hage gikk av, meldte den amerikanske fjernsynsstasjonen CNN.

  Det var ikke umiddelbart på det rene om det var noen sammenheng mellom eksplosjonene i de to afrikanske hovedstedene.

Tankbil

En radiostasjon i Nairobi hevdet at eksplosjonen i Dar es Salaam skyldtes en ulykke der en tankbil-last med bensin ble antent.

  Eksplosjonen i Nairobi var så kraftig at det også oppsto skader på bygninger i nærheten, blant annet den amerikanske ambassaden.

  Journalister som kom til stedet rett etterpå, sa at de så minst et dusin døde bli båret ut av bygningen, og flere titalls skadde ble brakt til ett av byens sykehus.

  Det var ikke umiddelbart på det rene hva som forårsaket eksplosjonen, som førte til at vinduer ble knust i bygninger flere kvartaler unna og kunne høres på mange kilometers avstand. En enorm røyksky steg opp fra eksplosjonsstedet midt i den kenyanske hovedstaden.

Marinesoldater

Amerikanske marinesoldater med skarpladde geværer la straks en jernring rundt USAs ambassade like ved eksplosjonsstedet.

  De bombesikre ståldørene foran inngangen til ambassaden ble revet av hengslene i eksplosjonen, og etterpå brukt som bårer til å bære bort skadde.

  Sikkerhetspersonale sa at ambassadør Prudence Bushnell var uskadd, men kunne ikke opplyse om andre amerikanere var kommet til skade. Det var heller ingen på stedet som kunne si noe om årsaken til eksplosjonen, eller om det var en bombe som gikk av.

«Bombe»

Ifølge ubekreftede rykter på eksplosjonsstedet i Nairobi var det en bombe som gikk av utenfor ambassaden. Politiet hadde oppdaget i alt tre sprengladninger på stedet, og rakk å uskadeliggjøre to av dem før den tredje detonerte, meldte det tyske nyhetsbyrået DPA.

  Mange av de drepte og skadde i Nairobi var passasjerer på to busser, som passerte hverandre utenfor ambassaden akkurat da eksplosjonen inntraff.

  Politiet begynte umiddelbart å lete etter spor på stedet, meldte den kenyanske fjernsynsstasjonen KTN,

MANGE DREPT: En amerikansk marinesoldat holder vakt utenfor USAs ambassade i Nairobi, som ble rammet i en voldsom eksplosjon i formiddag.