Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 80 drepte på Utøya

Politiet bekrefter.

PRESSEKONFERANSE: Fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt forteller at hendelsesforløpet under massakren på Utøya fortsatt er uklart, men at det er over 80 bekreftet døde. Foto: Øistein Norum Monsen
PRESSEKONFERANSE: Fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt forteller at hendelsesforløpet under massakren på Utøya fortsatt er uklart, men at det er over 80 bekreftet døde. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SENTRUM POLITISTASJON (Dagbladet): Under en pressekonferanse på Sentrum politihus i natt bekreftet politidirektør Øystein Mæland at det er minst 80 drepte etter massakren på AUF-leiren på Utøya.

- Det har tatt tid å søke på området. Det vi vet nå er at det er minst 80 drepte på Utøya. Det sier seg selv at det gir noen dimensjoner til hendelsen der ute som er helt ekspesjonell.

Det vil si at det er til sammen minst 87 drepte etter gårsdagens to hendelser, etter at sju er bekreftet drept, og ni er hardt skadet, etter bombingen av regjeringskvartalet.

Utelukker ikke hjelpere Fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt forteller at hendelsesforløpet under massakren på Utøya fortsatt er uklart.

- Vi vet at det i alle fall er brukt et automatvåpen. Når så mange er drept, må det ha blitt brukt store mengder ammunisjon, sier han til Dagbladet.

Politiet bekrefter at det ble funnet eksplosiver på Utøya, men at disse nå er sikret.

Anders Behring Breivik (32) er pågrepet og har vært i avhør etter massakren. Politiet åpner for at flere kan ha vært involvert i skytingen.

- Vi jobber ut i fra at flere kan ha vært med, sier Sponheim til Dagbladet.

Politiet utelukker ikke at dødstallene kan stige utover dagen, etter at søkene etter omkomne fremdeles pågår for fullt. Mange av de døde har blitt funnet i sjøen, etter å ha blitt skutt mens de forsøkte å svømme bort fra gjerningsmannen.

Fortvilte rop om hjelp Over 500 ungdommer skal ha deltatt på leiren. Særlig mange skal ha kommet ut fredag for å høre Gro Harlem Brundtland tale.
 
Meldingene som ble sendt ut fra sosiale medier mens massakren pågikk forteller om dramaet som utspilte seg på øya.
 
«Vi sitter ved vandet. En mann som skyter ikledd politiuniform. Hjelp oss ift når politiet kommer,» skrev et AUF-medlem på Twitter.
 
En annen person fikk en tekstmelding fra en som er på Utøya, hvor det sto:
 
«Ikke ring meg. Jeg gjemmer meg. Fy F..n, nå er jeg på gråten».
 
«Det er skyting på Utøya. IKKE ring noen der. De gjemmer seg i busk og kratt. Politiet er på vei,» skrev en tredje person på Facebook.»
 
Etter at angrepet ble kjent, ble det sent en buss med helsepersonell til Sundvolden. I tillegg er Sivilforsvaret, legevakt og ambulanser på stedet, samt hundepatruljer fra Norske Redningshunder som skal søke etter savnede.

I forbindelse med hendelsen har Nordre Buskerud politidistrikt opprettet pårørendesentre på henholdsvis Sundvolden Hotel og på Sollihøgda Kafe. I tillegg er det opprettet et pårørendesenter på Quality Ringerike Hotel i Hønefoss sentrum.

- Utkledd som politi Dagbladet møtte Ali al-Hatem (17) fra Gjøvik, som var deltaker på leiren, sammen med familien hans utenfor hotellet. 17-åringen var gjennomvåt og hadde ikke sko på seg.
 
Han forteller at en politimann kom alene til Utøya, og sa at han var der for å hjelpe til.
 
Ungdommene strømmet til politimannen, men Ali var skeptisk siden det bare var én bevæpnet politimann. Da ungdommene samlet seg rundt den falske politimannen, begynte han bare å skyte, forteller Ali.
 
- Jeg løp over mennesker som var blitt skutt. Jeg tenkte: «Dør jeg nå, dør jeg nå?», mens jeg så døde mennesker rundt meg. Det var helt uvirkelig, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling