SELVMORDSANGREP: Selvmordsbomber gikk av under en demonstrasjon i Kabul hvor hazara-minoriteten krevde at det skulle bli lagt ei kraftlinje gjennom deres fattige provins. Foto: EPA/NTB Scanpix
SELVMORDSANGREP: Selvmordsbomber gikk av under en demonstrasjon i Kabul hvor hazara-minoriteten krevde at det skulle bli lagt ei kraftlinje gjennom deres fattige provins. Foto: EPA/NTB ScanpixVis mer

Minst 80 er drept etter selvmordsangrep  i Kabul

IS påtar seg ansvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
SELVMORDSANGREP:  Minst 80 er drept etter et selvmordsangrep i Kabul. Selvmordsbomberen sprengte seg selv midt i folkemengden, hvor folk demonstrerte for at hazara-minoriteten skulle få en kraftlinje gjennom provinsen sin. Video: Reuters / CNN Vis mer

Minst 80 mennesker er drept og 231 såret i et selvmordsangrep mot en demonstrasjon i Afghanistans hovedstad Kabul, melder nyhetsbyrået AP

En rekke nyhetsbyråer, deriblant AFP, melder nå at IS har påtatt seg ansvaret for aksjonen.

Tusenvis av mennesker fra hazara-minoriteten deltok i demonstrasjonen som ble rammet av selvmordsangrepet.

IS har altså påtatt seg ansvaret, men også Taliban har innledet en større offensiv og har tidligere stått bak en rekke lignende selvmordsaksjoner.

Ønsker kraftlinje

Hazaraene demonstrerte i protest mot at en stor kraftlinje fra Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan til Afghanistan, ikke skal passere gjennom Bamiyan-provinsen der strømmangelen er stor.

Angrepet kommer bare tre uker etter at en selvmordsbomber fra Taliban drepte dusinvis av mennesker i et angrep på uteksaminerte politistudenter.

- Bomber detonerte av terrorister drepte og såret en rekke landsmenn, inkludert sikkerhets-og forsvarsstyrker, sier president Ashraf Ghani i en en uttalelse.

Han har erklært søndag for nasjonal sørgedag.

Brende fordømmer

Utenriksminister Børge Brende fordømmer selvmordsangrepet mot en demonstrasjon i Kabul der minst 80 mennesker ble drept.

- Jeg fordømmer dagens selvmordsangrep under en fredelig demonstrasjon i Kabul på det sterkeste. Vår dypeste medfølelse går til de rammede og deres familier. Norge understreker sin støtte til det afghanske folk, sier Brende i en uttalelse lørdag ettermiddag.

Utenriksministeren opplyser samtidig at alle på den norske ambassaden i Kabul er trygge, og at det ikke er noen indikasjoner på at norske borgere skal være blant de drepte eller sårede.

Den persisktalende Hazara-minoriteten utgjør ni prosent av landets befolkning.

(Dagbladet/NTB)