Minst 800 omkommet i orkan

Redningsarbeidere lette i dag febrilsk etter overlevende etter jordskred som ble utløst av orkanen «Mitch» i det nordlige Nicaragua.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

800 døde: Minst 800 har mistet livet under herjingen til orkanen Mitch.

I dag var det registrert til sammen 801 døde i Mellom-Amerika etter orkanen, som er en av de kraftigste som noensinne har oppstått i Atlanterhavet.

Minst 330 mennesker ble levende begravd da åssiden på vulkanen Casita 65 kilometer nordvest for hovedstaden Managua løsnet og begravde de vaklevorne skurene i en landsby med 2.000 innbyggere.

Mange av landsbyens innbyggere rakk å bli evakuert. Likevel ventes det at tallet på omkomne vil stige. Ødeleggelser på broer og veier førte til at hele området ble isolert, og redningsmannskapene måtte ta seg fram til fots.

Guatemala

Dødstallene inkluderer 467 mennesker i Nicaragua og 248 i Honduras. I El Salvador mistet 63 mennesker livet og i Guatemala 15. Åtte har mistet livet andre steder i Mellom-Amerika og i Mexico.

«Mitch» som nå er nedgradert til en kraftig tropisk storm, feide søndag innover det sørvestlig Guatemala med øsende regnvær.

Det var ventet mellom 12 og 25 centimeter nedbør i Guatemala, Honduras, El Salvador og det sørlige Mexico. I Guatemala ble særlig området ved Coban hardt rammet. Ni mennesker, blant dem en mor og hennes fire barn, omkom i flomvannet.

Honduras

I Honduras' hovedstad Tegucigalpa ble nærmere en tredel av husene skadd eller ødelagt. Hele kvartaler i de fattigere bydelene er jevnet med jorda eller feid bort av flomvannet fra Choluteca-elva.

Tusener av mennesker i det nordlige Honduras var isolert på hustakene sine, og hele landsbyer lå under vann.

- Dette er en katastrofe. Hele nasjonen er i fare, sa sjefen for det honduranske flyvåpenet, general Rodolfo Pacheco.

Lørdag greide fjernsynsreportere å ta seg ut til øyene Roatan og Guanaja utenfor nordkysten av Honduras for første gang på en uke.

Øyene Bay Islands, et kjent turist- og dykkersenter med 10.000 innbyggere, var midt i ruta til orkanen da den var på det kraftigste, og reporterne kunne fortelle at på Guanaja var alle hus og hoteller rasert og de fleste trærne brukket tvers av.

(NTB)