SKUTT OG DREPT: Videoen viser franske politimenn omringe og skyte gjerningsmannen som fremdeles er inne i lastebilen. Video: AP Vis mer

Minst 84 drept i Nice: Mistenkt terrorist (31) formelt identifisert av politiet

Minst 84 drept da lastebil kjørte inn i folkemengde under feiring av nasjonaldagen i Nice.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 84 personer er drept og minst 18 er kritisk skadd etter at en lastebil kjørte inn i folkemengden under feiringen av den franske nasjonaldagen på havnepromenaden i Nice i går kveld.

Gjerningspersonen ble deretter skutt og drept av politiet. I lastebilen som ble brukt i angrepet, fant politiet ID-papirer som skal tilhøre en 31 år gammel fransktunisier som er fra Nice.

Mannen er nå hovedmistenkt for terrorangrepet. Politikilder opplyser til AFP like etter klokka 10 at den mistenkte nå er formelt identifisert.

ANGREP: Torsdag kveld kjørte en bil inn i en folkemengde, under feiringen av Bastille-dagen i den franske byen Nice. Flere ble drept og skadd i angrepet, hvor gjerningspersonen også avfyrte skudd. Video: Storyful / AP / CNN / Reuters Vis mer

Ikke i sikkerhetsregister

ID-papirene tilhører en 31 år gammel franskmann med tunisisk bakgrunn, opplyser nyhetsbyråets politikilde tidlig fredag morgen.

Ifølge avisa Le Parisien og flere franske medier ble mannen født i 1985. De skriver videre at han ikke var oppført i det såkalte S-registeret. S-registeret er en base for personer franske myndigheter mener kan ha blitt radikalisert. Sky News skriver at mannen ble født i Tunisia.

BFMTV skriver at mannen var en kjenning av politiet for tilfeller av vold og våpenbruk, men ikke terrorisme. Lastebilen som ble brukt skal ha vært utleid.

Ifølge avisa Le Figaro er politiet i ferd med å få sikker identifisering av mannen som kjørte lastebilen. Politiet mener også en slik identifikasjon kan gi svar på om gjerningsmannen handlet alene.

PÅ STEDET: Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve kom til stedet grytidlig i dag. Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
PÅ STEDET: Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve kom til stedet grytidlig i dag. Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Vis mer

Fant falske våpen

Mannen som kjørte angrepsbilen i Nice skal ifølge flere medier ha avfyrt flere skudd med en pistol før han ble skutt og drept av politiet, ifølge etterforskningskilder.

Flere vitner har fortalt at en mann hoppet ut av lastebilen og avfyrte skudd mot folkemengden, men dette er ikke blitt bekreftet av myndighetene.

Jean-Michel Pretre ved påtalemyndigheten i Nice sier at kjøretøyet kjørte to kilometer gjennom en stor folkemengde som sto og så på fyrverkeriet. Franske myndigheter omtaler situasjonen som «et angrep».

Nyhetsbyrået AFP skriver at en annen kilde tett på etterforskningen har fortalt at en udetonert granat ble funnet inne i den 19 tonn tunge lastebilen, i tillegg til flere falske rifler.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve ga i dag tidlig beskjed om at de vil la påtalemyndighetene i Nice undersøke identiteten på gjerningsmann, og forhindre spredningen av falske nyheter.

Identifiserer drepte

KJØRTE INN I FOLKEMENGDE: Denne videoen viser hvordan lastebilen braser inn inn i folkemengden på promenaden i Nice. Video: CNN Vis mer

Det oppsto fullstendig kaos da lastebilen kjørte inn i folkemengden i sentrum av Nice, der tusenvis skulle se på fyrverkeriet på nasjonaldagen like etter 22.30 i går.

Flere titalls rettsmedisinere er nå igang med å identifisere ofrene etter angrepet.

Det er ennå ikke kommet en oversikt over nasjonalitetet, men blant annet Fox News melder at to amerikanere er drept.

- TERRORPREGET: - Terrorpreget på dette angrepet kan vi ikke fornekte, sa Frankrikes president François Hollande i sin talt til nasjonen etter angrepet i Nice. Video: CNN Vis mer

Pressevakt i UD, Ane Haavardsdatter Lunde, opplyser til Dagbladet like før klokka 07.00 fredag morgen at de fortsatt ikke har noen indikasjoner på at nordmenn ble rammet i angrepet.

- Situasjonen er fortsatt uavklart. Franske myndigheter har ikke frigitt informasjon på sårede og drepte, sier hun.

- Terror

Det er erklært katastrofetilstand i Nice, og en rekke beredskapsplaner er aktivert. Frankrikes president Francois Hollande sa i natt at flere barn var drept i angrepet.

Hollande beskrev hendelsen som et terrorangrep.

- Frankrike er under trussel fra islamistisk terrorisme. Vi må vise årvåkenhet og bestemthet, sa Hollande.

Panikk

FLYKTER: Vitnevideoer viser folkemasser som flykter fra det som franske myndigheter beskriver som et angrep i Nice. Video: harp_detectives / GA.Morrow / @DrewKkkkkk / Hali Mcfield / Instagram / Twitter / Storyful Vis mer

Norske Espen Kjøløymo (27) var noen hundre meter bak delen av promenaden hvor lastebilen kjørte over og drepte flere titalls mennesker.

- Jeg satt og slappet av, og plutselig hørte jeg folk begynte å rope. Så kom det en hel folkemengde løpende mot meg. Jeg fikk øyekontakt med ei dame som sa at vi måtte løpe fordi det var noen som skjøt, sier Kjøløymo til Dagbladet.

Norske Gethe Ulriksen fra Lørenskog er i Nice og sier det brøt ut full panikk etter et stort smell.

- Vi satt på rommet og like etter fyrverkeriet kom tusenvis av mennesker løpende ned gata. Det var fullstendig kaos og full panikk. Folk hylte og sprang i alle retninger, forteller hun Dagbladet på telefon fra Nice

Er du i området? Har du tips, bilder, video eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, ring 24 00 00 00, send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

LØPER I PANIKK: En Snapchat-video viser folk flykte fra det franske myndigheter beskriver det som et angret. Video: @DrewKkkkkk / Twitter Vis mer