Minst 90 sivile drept ved Tora Bora

Dr. Isam Mirdgani sier det reelle tallet trolig er langt høyere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 90 sivile fra landsbyene rundt Tora Bora-fjellet er drept på grunn av den amerikanske bombingen siden 1. desember, sier en lege i organisasjonen Health Net International til NTB.

Dr. Isam Mirdgani kom fredag til Peshawar etter to uker i Jalalabad.

Han står i daglig kontakt med ansatte i Jalalabad, og sier det reelle tallet på drepte etter den 11 dager lange offensiven rundt Tora Bora-fjellet sør for Jalalabad er langt høyere enn 90, men at det er umulig å få oversikt fordi området nærmest frontlinjene er avstengt.

I dalen rundt Tora Bora-fjellet og området rundt bor det ca 35.000 mennesker fordelt på en rekke landsbyer. De hardest rammede i tillegg til Tora Bora, er Pachir, Wazir og Agam.

Offensiven mot Osama bin Ladens antatte tilholdssted i Tora Bora-hulene satte inn 1. desember, da amerikanske fly bombet området før afghanske styrker rykket fram. Denne dagen ble tre landsbyer truffet.

- Det var trolig feilbombing, sier Isam Mirdgani, som tok imot 72 døde og 5 sårede på sykehuset i Jal alabad, som ligger 75-80 kilometer fra landsbyene.

Dagen etter ble 8 mennesker drept og 18 alvorlig såret. Siden har det vært meldt om drepte nesten daglig. Til nå er 90 mennesker bekreftet drept og 45 såret, blant dem tre afghanske soldater som deltok i kampene.

Store ødeleggelser

Mirdgani understreker at tallene omfatter bare døde og sårede som er fraktet til Jalalabad. Han har fått opplysninger om at flere landsbyer skal være helt ødelagt, men hjelpearbeidere får ikke undersøkt, fordi kampområdene er avstengt.

- Det er helt sikkert mange som er begravet på stedet eller som pleies av familien. Den eneste måten å komme til sykehuset på er privat transport, og det er de færreste som har bil eller har råd til å leie bil.

Health Net International arbeider for å få i gang et sykehus som er satt ut av drift, men som ligger bare 20-25 kilometer fra landsbyene.

I tillegg til at folk flykter, er det indikasjoner på at de tvangsflyttes fra områdene . -Vi regner med at 40 prosent av befolkningen er tvunget vekk fra landsbyene sine, sier Isam Mirdgani.

En flyktningleir nær grensen til Pakistan har svulmet opp de to siste ukene.

Ingen utlendinger

Det er ingen utenlandske hjelpearbeidere i området rundt Jalalabad lenger. Leger uten grenser (MSF) trakk seg ut i forrige uke, på grunn av voksende mistillit og fiendtlig innstilling til utlendinger.

- Folk klarer ikke å skille mellom amerikanere som bomber landsbyene og andre utlendinger som er på stedet for å hjelpe dem, sier pressetalsmann Wygir Wintholt i MSF fra Quetta. -De samme problemene opplever vi i økende grad i Quetta, og fiendtligheten rammer alle vestlige utlendinger, sier han.

Pakistan har ytterligere forsterket vaktholdet langs grensen mot De hvite fjellene, der Tora Bora ligger, for å hindre al-Qaida -soldater i å flykte. Både den pakistanske hæren og styrken som vokter Khyber-passet fra grensen ned til Peshawar, er satt inn i ove rvåkingen.

(NTB)

KJEMPER MOT AL-QAIDA: Afghanske soldater ved Tora Bora nordøst i Afghanistan. Amerikanske fly fortsetter å bombe al-qaidas gjemmesteder i fjellene.