Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst 91 drepte etter terrorbomben i Riyadh

Lidelsene er enorme etter bombeangrepene i Saudi-Arabia i dag morges. Minst 91 mennesker er døde, og flere hundre er skadet. Al-Qaida kan stå bak selvmordsaksjonene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA tror al-Qaida står bak terrorangrepet

Legene jobber på spreng for å redde sårede etter nattens massive eksplosjoner i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh - der tre bygningskomplekser for utlendinger ble rammet.

En tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet sier de har talt mer enn 90 drepte. I underkant av 200 skal være såret etter terrorbombene.

- Huset ristet som om det skulle være laget av papp, forteller et vitne til CNN. Kvinnen så på tv da hun hørte skudd.

- Før jeg visste ordet av det, hørte jeg en svær eksplosjon. Himmelen lyste opp - og jeg bare falt overende, forteller hun. Det store huset - med seks soverom og åtte bad - ristet som om det skulle være laget av papp.

- Mennesker er drept. Ambulansene drar folk ut. Dette må være en av de verste dagene i mitt liv, sier hun til CNN.

- De tre eksplosjonene som skjedde øst i Riyadh var selvmordsbomber. De ble utløst av biler som kjørte inn i boligområdene fullastet med sprengstoff, sa Saudi-Arabias innenriksminister prins Nayef til avisen Al Riyadh ifølge NTB.

Angrep fra al-Qaida?

Den arabiske ukeavisen al-Mahallah mottok i dag en e-post med opplysninger om at al-Qaida står bak terrorangrepene.

- Vi har i lengre tid planlagt operasjoner i området rundt Persiabukta og lagret store mengder sprengstoff der, het det i budskapet, som var undertegnet Abu Mohamed al-Ablaj. Han kalte seg «koordinator for al-Qaidas opplæring av mujahedin», skriver NTB.

USAs utenriksminister Colin Powell kom til Riyadh i formiddag. I løpet av dagen har han besøkt ett av åstedene.

Terrorangrepet kom ikke overraskende på amerikanerne. For to uker siden ble amerikanerne advart mot å reise til Saudi-Arabia, fordi det forelå konkret informasjon om at et angrep var i vente. Politiet jakter nå på 19 mistenkte terrorister.

USA har stengt sin ambassade. Det skal ikke være aktuelt å stenge den norske ambassaden, eller å råde nordmenn til å reise fra landet.

Bush fordømmer terrorangrep

USAs president George W. Bush fordømmer terrorangrepene:

- Disse foraktelige handlingene ble utført av drapsmenn som har hat som sin eneste tro. USA vil finne drapsmennene, og de vil forstå hva amerikansk rettferdighet betyr, sa Bush.

Og fortsatte:

- De hensynsløse drapene på amerikanske statsborgere og andre minner oss om at krigen mot terrorisme fortsetter.

Nordmenn skadd

Dagbladet.no snakket tidligere i dag med ambassaden i Riyadh. Ambassadør Peter Ræder kunne opplyse at også en norsk forretningsmann ble offer for eksplosjonene. Han skal imidlertid ha kommet fra det med lettere skader.

- Det var en ordentlig trøkk, men etter det vi har fått opplyst landet han i et basseng, så han har jo hatt litt flaks, sier Ræder til Dagbladet.no.

Det bor i overkant av 180 nordmenn i Saudi-Arabia nå. Halvparten befinner seg i hovedstaden. En norsk kvinne havnet også midt i terroraksjonen, men kom uskadd fra det. Ambassaden mener å vite at ingen nordmenn er livstruende skadd.

Også et stort antall svenske Ericsson-ansatte har base i området der bombene gikk av. Én skal være rammet av glassplinter, men er ikke hardt skadd.

- Det er kaos. Det ligger skadde overalt, og flere hus er sprengt i stykker, sier en svenske til Aftonbladet.

(Kilder: NTB, CNN og Dagbladet.no)

SÅRET OG SJOKKERT: Graham Bull (58) fra Manchester i England er en av mange sårede etter nattens terrorangrep i Saudi-Arabia.
FORDØMMER ANGREPENE: USAs utenriksminister Colin Powell var i dag på befaring på et av åstedene. Han gikk tidligere i dag ut og fordømte angrepene, som han mener al-Qaida må stå bak.
MATERIELLE SKADER: Skadene på bygninger og biler i området er også store.
- TROLIG AL-QAIDA: Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt sier til NTB at al-Qaida trolig står bak. Store simultanaksjoner mot vestlige mål - hvor flere bomber sprenges samtidig på omtrent samme sted - skal ifølge Hegghammer være helt i al-Qaidas ånd.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media