<strong>93 DØDE:</strong>  Minst 93 båtfyktninger skal være funnet døde etter et forlis utenfor Lampedusa i Italia. Bildet viser noen av flyktningene som ble reddet opp av vannet. Foto: FP PHOTO / GUARDIA COSTIERA
93 DØDE: Minst 93 båtfyktninger skal være funnet døde etter et forlis utenfor Lampedusa i Italia. Bildet viser noen av flyktningene som ble reddet opp av vannet. Foto: FP PHOTO / GUARDIA COSTIERA Vis mer

Minst 93 båtflyktninger druknet utenfor Italia

93 flyktninger er funnet druknet etter at en båt med om lag 500 mennesker tok fyr og kantret ved øya Lampedusa i Italia. En person er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dødstallene er usikre, men ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA, er 93 personer, blant dem fire barn, funnet døde etter forliset.

En redningsarbeider sier til avisa La Repubblica, at de har reddet opp om lag 150 flyktninger fra vannet så langt. Flere enn 200 er fortsatt savnet. Kystvakta tror det var mellom fire og fem hundre ombord.

Offisielle kilder sier at likene blir brakt til en flyhangar på grunn av at de er så mange.

Avlyst
I Roma er all offentlig politisk virksomhet avlyst, som møtene i Deputertkammeret og Senatet. Statsminister Enrico Letta, som onsdag fikk tillit i Senatet og Deputertkammeret til å fortsette å regjere under dramatiske omstendigheter, fikk et telegram fra ordføreren på Lampedusa, Giusi Nicolini, hvor hun ba ham:

«Kom hit og tell de døde sammen med meg!»

Letta kalte hendelsen «en enorm tragedie» i ei melding på Twitter. Han har sendt visestatsminister Angelino Alfano til øya.

- Det er forferdelig, som en gravplass, de bringer dem ennå ut, sa ordfører Nicolini til journalister på åstedet, hvor de døde lå bortover langs brygga.

En pågrepet
En av dem som er mistenkt for menneskesmuglingen, overlevde ulykka og er pågrepet, ifølge La Repubblica. Avisa melder at båten, som rommet flere hundre mennesker, bare var mellom 10 og 15 meter lang.

Påtalemyndigheten har åpnet etterforskning av massedrap og ulovlig innvandring.

- De overlevende er i sjokk. De har vært i vannet siden tidlig på morgenen, sa ordfører Nicolini på Lampedusa til TV-kanalen SkyTG24.

Tente på
Ifølge AFP sier borgermesteren at flyktningene selv tente ild for å bli sett av kystvakta, etter at det hadde oppstått tekniske problemer med motoren. Videre skal ilden ha spredt seg og skapt panikk om bord, noe som veltet båten.

- De første som kom til, var personer i fritidsbåter som hørte skrik, sier Antonino Candela, som var blant helsepersonellet som rykket ut.

Desperate redningsarbeidere om bord på fire fartøyer henter døde og overlevende opp av sjøen.

- Det er døde overalt. Det er fryktelig, sa en av redningsarbeiderne, ifølge ordføreren.

Flyktningene er trolig fra Eritrea og kom fra ei havn i Libya, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Stor flyktningpågang Øya Lampedusa, som ligger mellom Sicilia og Tunisia, bare 113 kilimeter fra den tunisiske kysten, har stor pågang av flyktninger som vil søke asyl i EU. Seinest mandag druknet 13 andre flyktninger da båten deres grunnstøtte utenfor den sicilianske kysten. Det skal ha vært mellom 150 og 200 mennesker om bord, de fleste fra Eritrea.

Tusener av båtflyktninger tar seg over til Italia hvert eneste år, og i sommerhalvåret ankommer båter fra Nord-Afrika nesten daglig.

(Dagbladet/NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer