Minst åtte drept i fangeopprør

Minst åtte innsatte ble drept og flere hundre mennesker tatt som gisler i en bølge av fengselsopprør som rammet Brasil søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange tror at opprøret må ha vært planlagt fordi det rammet 18 fengsler i S*ao Paulo-regionen omtrent samtidig.

Ifølge politiet er opprøret knust i ti av 18 fengsler, men i Latin-Amerikas største fengsel Carandiru, som med sine 8.000 fanger befinner seg i hjertet av S*ao Paulo, var situasjonen natt til søndag norsk tid fremdeles spent. Myndighetene fortsetter forhandlingene med de innsatte.

Åtte drept

Myndighetene i det latinamerikanske landet opplyser at åtte innsatte ble drept i løpet av de første ti timene opprøret varte. To av dem ble drept av fangevoktere i Carandiru.

Ifølge Luiz Eduardo Greenhalg, som sitter i Kongressen, kan så mange som 3.000 gisler, hvorav 1.200 barn, fremdeles befinne seg innenfor murene i Carandiru.

Mesteparten av gislene er ektefeller og barn som besøkte sine kjære på besøksdagen. Mange hadde bestemt seg for å bli natta over etter å ha mistet toget hjem, opplyser Greenhalg.

Forsiktige

Myndighetene har valgt en uventet forsiktig strategi i forhold til fengselsopprørene. Bortsett fra at fangene måtte overgi seg nakne i et fengsel, er det lite som tyder på overdreven brutalitet. Der er overraskende i brasilianske fengsler som er beryktet for sin brutalitet.

Carandiru var åstedet for en massakre i 1992 da 111 fanger ble drept da politiet stormet fengselet. Fengselsopprør er vanlig i Brasils overfylte og skitne fengsler, som er blitt beskrevet som Brasils versjon av helvete. Men en så vel planlagt og bred aksjon som søndagens har ikke skjedd tidligere.

Organisert

Brasils justisminister Jose Gregori tror den kriminelle organisasjonen PCC sto bak bølgen av opprør søndag. Hensikten skal ha vært å protestere mot overføringen av ti av organisasjone ns ledere fra Carandiru til andre fengsler fredag.

PCC skal ifølge BBC ha stått bak flere mord inne i fengslene den siste tiden, og medlemmer av gruppen får særbehandling. Noen rapporter går ut på at lederne har tilgang på mobiltelefoner i fengslene og derfor kan fortsette sin kriminelle virksomhet.

(NTB)

BRANN: Røyken stiger fra Carandiru landsfengsel utenfor Sao Paulo.