Minst åtte drept i helikopterstyrt i Nordsjøen

Åtte savnet. Trolig ingen nordmenn om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et Super Puma-helikopter med minst 16 personer bord styrtet i Nordsjøen nordøst for Skottland, opplyser britiske forsvarsmyndigheter.

En talskvinne for Maritime and coastguard agency bekrefter overfor Dagbladet.no at det er omkomne.

- Vi plukker opp omkomne fra vannet, men vi bekrefter ikke antall. Det er opp til politiet, opplyser en talskvinne i kystvakta.

Grampian-politiet sier til Dagbladet.no at de så langt har funnet åtte døde i vannet.

- Åtte er fortsatt savnet, sier en talskvinne til Dagbladet.no.

På en pressekonferanse i 20-tiden sier politiet at leteaksjonen vil «pågå så lenge det er fysisk mulig».

Fant livbåter
To veltede livbåter er funnet i vannet, og kystvakta beskriver været i området som «svært godt». Alle brukte ovelevelsesdrakt.

Mens årsaken til ulykken ikke er kjent, sier RAF-talsmann Michael Mulford til BBC at helikopteret rakk å sende ut et mayday-anrop før det styrtet.

- Helikopteret sendte ut et mayday før det ble stille. Det er en illevarslende kombinasjon, sier Mulford.

Store letemannskaper er satt inn i redningsaksjonen etter ulykken som skjedde like før klokka to lokal tid. Flere norske skip er innvolvert, deriblant det norske supplyskipet Normand Aurora.

Statsminister Gordon Brown tok en pause fra det pågående G20-møtet, og uttrykte i kveld sin sorg overfor de pårørende til døde og savnede.

- Mine tanker går til slektningene til de som har mistet livet i denne ulykken. Det er i tider som disse at vi husker risikoen og faren mennesker møter når de jobber for å møte våre energikrav, sier han til Sky News.

- Ingen nordmenn om bord
Talsperson Dick Mutch i Bond Offshore, selskapet som eier det havarerte helikopteret, sier til Dagbladet at det var på vei til fastlandet fra BPs Miller-plattform.

Pressekontakt i BP Norge, Olav Fjellså, sier det er tvilsomt at det var nordmenn om bord.

 Det var trolig et helikopter av typen Super Puma, fra Bond Offshore, som gikk ned i Nordsjøen. Selskapet frakter personell til og fra oljeinstallasjonene i Nordsjøen. Foto: SCANPIX'
Det var trolig et helikopter av typen Super Puma, fra Bond Offshore, som gikk ned i Nordsjøen. Selskapet frakter personell til og fra oljeinstallasjonene i Nordsjøen. Foto: SCANPIX' Vis mer

- Plattformen ligger på britisk sokkel. Såvidt meg bekjent så jobber det ikke nordmenn der. Jeg tviler sterkt på at det var nordmenn om bord, sier Fjellså til Dagbladet.no. Norsk UD sier også at de ikke har indikasjoner på at nordmenn er ramma.

Været i området skal være godt med lite vind, rolig sjø og grei sikt. Vanntemperaturen er åtte grader, får Dagbladet.no opplyst.

Sky News-korrespondent James Matthews sier helikoperet styrtet i høy hastighet.

- Krasjet ble sett av mannskapet om bord et fartøy et stykke unna, og de sier det styrtet med betydelig kraft. I motsetning til den forrige helikopterepisoden, hvor de nødlandet med et mageplask, så krasjet dette, sier Matthews.

Hovedredningssentralen Sør-Norge følger med på redningsaksjonen på britisk territorium, men er ikke selv direkte innvolvert

Norsk skip i leteaksjon
Helikopteret gikk ned like før klokken 14 lokal tid, langs kysten ved Crimond, mellom Fraserburgh og Peterhead, skriver den skotske kystvakta i en pressemelding.

Det norske supplyskipet Normand Aurora var blant de første på stedet, og bistår akkurat i leteaksjonen etter savnede.

- Skipet var i trafikk mellom Aberdeen og Norge og var der tilfeldigvis. Vi er på ulykkesstedet og innvolvert i operasjonen. Mer enn det vet vi ikke for øyeblikket, sier Lars Peder Solstad i Solstad Offshore til Dagbladet.no.

• Følg Normand Auroras posisjon direkte her.

Flere sivile fartøy, to RAF-helikoptre og et Nimrod er også del av redningsarbeidet, i tillegg til båter som dro ut fra Peterhead og Fraserburgh.

Sendte ut mayday
Talspersoner fra ConocoPhillips og Statoil sier til Dagbladet.no at de ikke har fått rapporter om at nordmenn eller skandinaver som jobber for dem skal ha vært om bord.

Selskapet Bond Offshore, som flyr personell til og fra oljeplattformene i Nordsjøen, bekrefter overfor Dagbladet.no at det er et av deres helikoptre som har styrtet. Det var av typen Super Puma, med 14 passasjerer og to besetningsmedlemmer.

DELTAR: Det norske supplyskipet Normand Aurora deltar i leteaksjonen. Foto: SOLSTAD SHIPPING
DELTAR: Det norske supplyskipet Normand Aurora deltar i leteaksjonen. Foto: SOLSTAD SHIPPING Vis mer

- Alt vi veit akkurat nå er at det har gått ned. Mer kan jeg ikke si. Vi vil komme med en uttalelse snart, sier en talsperson til Dagbladet.no.

En talsperson for BAA Aberdeen sier til BBC at helikopteret sendte ut mayday før det styrtet.

Det er under to måneder siden et annet helikopter fra samme selskap nødlandet i Nordsjøen med 18 om bord. Alle overlevde denne hendelsen.


Dagbladet.no følger saken.

 

 Alle 18 om bord overlevde da et Super Puma-helikopter fra Bond Offshore nødlandet i Nordsjøen i febrar. Foto: SCANPIX/AP Photo/PA, Andrew Milligan
Alle 18 om bord overlevde da et Super Puma-helikopter fra Bond Offshore nødlandet i Nordsjøen i febrar. Foto: SCANPIX/AP Photo/PA, Andrew Milligan Vis mer