Minst åtte drept i Kabul

Norske spesialsoldater kjempet i ti timer, og var tilbake i leiren rundt midnatt norsk tid.

I KAMP: ISAF-styrker, blant dem en norsk spesialsoldat (t.v.) på vei mot skuddlinjen der Afghanske sikkerhetsstyrker og Talibankrigere støtte sammen i Kabul i går. Taliban gikk til angrep mot bygningen der den afghanske etteretningen holder til. Foto: AFP PHOTO / Massoud HOSSAINI
I KAMP: ISAF-styrker, blant dem en norsk spesialsoldat (t.v.) på vei mot skuddlinjen der Afghanske sikkerhetsstyrker og Talibankrigere støtte sammen i Kabul i går. Taliban gikk til angrep mot bygningen der den afghanske etteretningen holder til. Foto: AFP PHOTO / Massoud HOSSAINIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret opplyste lørdag formiddag at kampene var avsluttet.

- De norske soldatene var tilbake i leiren rundt midnatt afghansk tid, sier pressetalsmann i forsvaret Dag Aamoth til Dagbladet.

Alle de norske soldatene er i god behold, bekreftet han.

Ifølge nyhetsbyrået DPA ble to sivile afghanere, en politimann og fem Taliban-opprørere drept. Fire nepalske sikkerhetsvakter, to politifolk, to sivile og fire andre utlendinger ble såret.

Angrepet startet med at en selvmordsbomber sprengte seg i en bil utenfor bygninger som huser FN-organer og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) i 14-tiden norsk tid fredag.

Spesialsoldater fra Forsvarers spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) deltok i aksjonen.

RØYK: Svart røyk lå over det sentrale Kabul etter angrepet, som er det andre store angrepet i byen på litt over en uke. Foto: AP Photo/Ahmad Jamshid
RØYK: Svart røyk lå over det sentrale Kabul etter angrepet, som er det andre store angrepet i byen på litt over en uke. Foto: AP Photo/Ahmad Jamshid Vis mer

De har oppdraget med å trene og utdanne den afghanske spesialpolitienheten Crisis Response Unit ut 2013, og har flere ganger tidligere ledet an i kamper i Kabul.

Forsvaret vil ikke gå ut med hvor mange norske soldater som deltok i kamphandlingene i går.

- Vi har i underkant av 300 mann i Afghanistan totalt, men prinsipielt beskriver vi ikke spesialstyrkenes kapasitet, sier Aamoth til Dagbladet.

Fotografen Massoud Hossaini anslo overfor Dagbladet i går at et titalls norske soldater deltok i kamphandlingene.

Taliban innledet nylig sin våroffensiv i Afghanistan, og islamistbevegelsen tok kort tid etter de første eksplosjonene på seg ansvaret for aksjonen.

SKADD: En skadd afghansk politimann blir båret vekk fra kamphandlingene. Foto: REUTERS/Omar Sobhani
SKADD: En skadd afghansk politimann blir båret vekk fra kamphandlingene. Foto: REUTERS/Omar Sobhani Vis mer