Minst en halv million vaksinedoser til Norge

Norges vaksineavtale sikrer minst 500 000 doser av Pfizer-vaksinen i første kvartal av 2021.

NÆRMER SEG: Dersom Pfizers vaksine blir godkjent i EU, noe den ligger an til å bli, kan Norge trolig starte vaksinering i løpet av første kvartal av 2021. Foto: Chandan Khanna / AFP / NTB
NÆRMER SEG: Dersom Pfizers vaksine blir godkjent i EU, noe den ligger an til å bli, kan Norge trolig starte vaksinering i løpet av første kvartal av 2021. Foto: Chandan Khanna / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder VG.

Ifølge avisa har Norge to avtaler klare om kjøp av vaksiner via Sverige.

- Totalvolumet er 2,5 millioner doser. Så er det alltid litt usikkert med leveranseskjema, men minst 500.000 doser kommer i første kvartal av Pfizer, sier Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström til VG.

- Hvis han sier det, så er det sånn. Punktum, sier Norges helseambassadør John-Arne Røttingen sier til Dagbladet.

Bergström forhandler om vaksineinnkjøpsavtaler for EU, som også sikrer Norge vaksiner.

- Det er av et omfang som jeg hadde forventet. Det er veldig positivt at vi da kan starte vaksiner av de prioriterte gruppene som regjeringen har lagt opp til at vi skal vaksinere først i Norge, sier Røttingen.

Til nå er to slike videresalgsavtaler ferdigstilt. Forrige uke ble Pfizer-avtalen ferdig, og i oktober ble avtalen for Oxford/AstraZenecas vaksinekandidat klar, skriver NTB.

Pfizer og BioNTechs vaksine er inne til godkjenning av europeiske legemiddelmyndigheter, og har altså ikke fått et endelig grønt lys. Det er imidlertid forventet at denne godkjenningen vil være på plass før utgangen av 2020.

Også Modernas vaksine ligger an til en snarlig godkjenning - kanskje rett over nyttår, mener Røttingen.

- Da vil vi også kunne starte vaksinering med den, sier han.

Storbritannia var først ut med å hastegodkjenne Pfizer-vaksinen og startet massevaksineringen allerede tirsdag i forrige uke. Også Canada har startet vaksineringen, og USA begynte mandag og rulle ut sine doser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer