Minst fem USA-trente syriske opprørere er tatt til fange

Totalt holdes 13 fanget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter bekrefter tirsdag at minst fem USA-trenede syriske opprørere har blitt tatt til fange, trolig av al-Qaidas Syria-fløy.

Til sammen holdes 13 opprørere fra den syriske opprørsgruppen Divisjon 30 som fanger, og minst én av dem er blitt drept, opplyser Overvåkingsgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Blant disse skal det være minst fem opprørere som har fått militærtrening av USA, gjennom et militærprogram som skal gi kamptrening til syriske opposisjonelle som skal kjempe mot Den islamske staten (IS) i Syria.

Advarte opprørere Den såkalte Nusrafronten, som egentlig heter Jabhat al-Nusra, hevdet i forrige uke at de hadde tatt til fange minst åtte opprørere. Fangene ble omtalt som «amerikanske agenter».

Gruppen, som er tett knyttet til al-Qaida, advarte fredag andre mot å delta i «det amerikanske prosjektet» - med henvisning til Pentagons opplæringsprogram for såkalt moderate syriske opprørere.

Svak start USA startet militærprogrammet i mai. Det skulle gi kamptrening til 5.400 syriske opposisjonelle årlig, men hittil i år er kun 60 opposisjonelle tatt opp. Det har også blitt meldt om flere avhoppere fra treningsopplegget.

Programmet sees på som en test for hvorvidt Obamas strategi for å engasjere lokale samarbeidspartnere for å bekjempe ekstremisme vil fungere. Kritikere har hevdet at Obamas strategi er for begrenset til å kunne ha noen effekt på den syriske borgerkrigen.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram