Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minst fire barn drept av foreldrene sine i fjor

Forsker frykter mørketall når det gjelder mishandling.

DØDE Christoffer ble funnet død hjemme i senga si, sannsynligvis etter grov mishandling. Stefaren ble seinere dømt til seks års fengsel, men anket saken. Men Christoffer blir likevel ikke et tall i drapsstatistikken. Foto: PRIVAT
DØDE Christoffer ble funnet død hjemme i senga si, sannsynligvis etter grov mishandling. Stefaren ble seinere dømt til seks års fengsel, men anket saken. Men Christoffer blir likevel ikke et tall i drapsstatistikken. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev søndag om 8 år gamle Christoffer, som ble mishandlet til døde - uten at noen grep inn.

Stefaren (38) ble dømt til seks års fengsel i tingretten, men anket saken. Dommen er derfor ikke rettskraftig. Ankesaken kommer opp i lagmannsretten etter påske.

Gjenopptok saken
Christoffer døde i 2005. Han hadde store skader på kroppen, blant annet et 17 centimeter langt brudd i hodeskallen. Han hadde papir i nese og munn. Politiet i Vestfold etterforsket dødsfallet som mistenkelig, men henla det som «intet straffbart forhold».

Over to år seinere beordrer Riksadvokaten saken gjenopptatt, og det blir tatt ut siktelse mot guttens stefar. Han blir dømt nesten tre år etter Christoffers død, til legemsbeskadigelse med døden til følge - under særdeles skjerpende omstendigheter.

Kriminolog Vibeke Ottesen ved Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri forsker på drap i nære relasjoner i Norge i perioden 1980-2008. Hun tror det kan finnes mørketall når det gjelder barnedrap.


- Det er nok en del mørketall her. I mitt forskningsmateriale finner jeg saker som ikke blir straffeforfulgt. Nå ser vi også at Riksadvokaten har åpnet flere slike saker i det siste, som er blitt henlagt tidligere. Og samtlige har ført til dom. Det viser at det er mulig å gjøre noe. Men mange slike saker blir nok henlagt, sier Ottesen til Dagbladet.

Fire barn drept av foreldrene
Christoffer blir nemlig aldri et tall i drapsstatistikken. Kripos' drapsstatistikker omfatter bare drap, ikke legemsbeskadigelse med døden til følge - som Christoffers stefar ble dømt for.

Ifølge tall fra Kripos ble fire barn under 15 år drept i Norge i fjor. Alle ble drept av foreldrene sine.

I 2007 ble seks barn drept - dette er det høyeste tallet siden den første statistikken i 1999. Fem av disse ble drept av en av foreldrene.

- Når genetiske foreldre dreper sine barn, skjer det ofte i sammenheng med selvmord, at du velger å ta med deg barna når du dreper deg selv. Internasjonal forskning viser at i slike tilfeller føler ofte gjerningspersonen et slags eierforhold til offeret, og tenker at de gjør det som en «tjeneste» for barna, som skal slippe å leve uten dem, sier Ottesen.

Samlivsbrudd
- I forkant av slike drap ligger det ofte et samlivsbrudd. Men ikke alltid, sier Ottesen.

Kripos' statistikker er drap begått av kjent gjerningsmann. Både i 2007 og 2008 ble det begått 32 drap i Norge. Det betyr at nesten 20 prosent av ofrene i 2007 var barn under 15 år.

Totalt er 37 barn under 15 år drept de siste ti årene.

Rekordår
Seks barn ble drept i 2007. Tidlig på året ble to barn på 8 og 11 år drept i Stavanger. Hele familien med mor, far og to søsken ble funnet døde hjemme i sitt eget hus.

I mai ble 7 år gamle Cicilie Watnan Lian drept mens hun var på besøk hos Anne Grete Vollum og hennes ni år gamle datter. Vollum ble også drept, og hennes eksmann ble dømt for drapene. Eksmannen drepte både henne og Cicilie, mens datteren unnslapp.

I begynnelsen av juni ble en mor og hennes to døtre på 9 og 11 år funnet døde etter en ulmebrann i hjemmet. Politiet mener moren tok livet av barna og selv.

Litt seinere i juni tok en far livet av sin 13 år gamle sønn mens moren var på krisesenter - også i Trondheim.

Uønskede barn

Vibeke Ottesen mener det er andre mekanismer som slår inn når steforeldre dreper partnerens barn.

- Her er det ofte snakk om barn som ikke er ønsket. Det samme finner vi i internasjonal forskning. Når en steforelder kommer inn i et forhold der partneren har barn fra før, har han eller hun ikke den samme forelskelsen i barnet som en genetisk forelder gjerne har. Dermed kan man også miste tålmodigheten fortere, sier Ottesen.

Hun understreker at dette bare gjelder svært få steforeldre, og at slike drap kun skjer i ekstreme tilfeller.

- I Christoffers tilfelle tok det ett år å drepe ham. Det begynte kanskje i det små, og utviklet seg etter hvert da ingen satte en stopper, sier Ottesen.

Christoffer hadde ADHD og kunne være et krevende barn. Dette finnes det liten statistikk på i Norge, men fra USA ser man at barn med handikap er mer utsatt for misbruk enn andre barn.

Nesten ikke spedbarnsdrap
I Norge er husholdninger med steforeldre og enslige foreldre overrepresentert i forhold til sin frekvens i populasjonen når det gjelder barnedrap.

- Det som er litt interessant i Norge i forhold til andre land, er at vi nesten ikke har registrert drap som skjer innen barnets første levedøgn. Til tross for at vi har en egen paragraf i straffeloven om det. Mellom 1995 og 2005 er ingen dømt etter denne paragrafen, sier Ottesen.

I enkelte tilfeller kan hormonene som kommer i et svangerskap, føre til en akutt psykose hos moren etter fødselen. Denne psykosen kan føre til drap.

- Jeg mener ikke at disse mødrene nødvendigvis bør strafferettslig forfølges. Men det er et problem at vi har en lovparagraf som skal gi det nyfødte barnet rettigheter - som det så i praksis ikke har, sier Vibeke Ottesen.

Vold mot barn

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i 2007 ble det anmeldt 1446 lovbrudd mot barn under ni år. Av disse er 638 forhold seksualforbrytelser. Av disse er det anmeldt 10 voldtekter, og 48 tilfeller av incest.

Seks barn ble meldt bortført.

Hele 173 forhold av legemsfornærmelse av barn ble anmeldt, og 13 tilfeller av legemesbeskadigelse.

Samme år ble det anmeldt 2 drap, to uaktsomme drap og ett drapsforsøk mot barn under ti år.

Når det gjelder mishandling i familieforhold, er det i 2007 anmeldt 77 tilfeller av vold mot barn under 10 år, 11 tilfeller av grov mishandling.

FRYKTER MØRKETALL: Kriminolog Vibeke Ottesen forsker på familiedrap i Norge. Foto: PRIVAT
FRYKTER MØRKETALL: Kriminolog Vibeke Ottesen forsker på familiedrap i Norge. Foto: PRIVAT Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!