Minst fire drept i angrep mot det tsjetsjenske parlamentet

Terrorister angrep med bomber og skytevåpen. Tok flere gisler i parlamentsbygningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Minst fire personer er drept i et angrep mot nasjonalforsamlingen i den russiske republikken Tsjetsjenia. To av de drepte skal være politifolk. Dramaet brøt ut klokka 07.12 norsk tid.

Terroristene som angrep parlamentet er nå drept, ifølge både Interfax og Sky News. En eller flere terrorister som angrep landbruksdepartementet er imidlertid fortsatt i live.

Ifølge Ria Novosti skal det ha vært et koordinert angrep fra minst en selvmordsbomber og to-tre geværmenn, som begynte å skyte mot vaktene ved parlamentspresidentens kontor. Selvmordsbomberen skal ha detonert bombebeltet sitt utenfor bygget.

Kom i bil Angrepet skjedde da parlamentsmedlemmene kom kjørende til jobb. Angriperne skal også ha kommet i bil.

Parlamentspresidenten måtte først bli værende i bygget mens terroristene angrep, men er nå evakuert fra bygget. Opprørerne tok flere gisler i bygget, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Opprørspoliti er på stedet, og har nå tatt livet av opprørerne. Den russiske innenriksministeren Rashid Gumarovich Nurgaliyev befinner seg i Groznyj, der skytinga pågikk, og han har nå møter med tsjetsjenske ledere om det som har skjedd.

Ifølge Sky News skal også landbruksdepartementet være stormet, men dette er aldri blitt bekreftet.

Roligere periode Den tsjetsjenske hovedstaden har omkring 200 000 innbyggere, og har vært gjennom store gjenoppbyggings- operasjoner etter de to krigene som rammet landet på 1990- og 2000-tallet.

I republikken som helhet er det ifølge NTB nå roligere enn i naborepublikkene Ingusjetia og Dagestan, der flere islamistiske opprørsgrupper holder til.

Samtidig anklages Tsjetsjenias Moskva-vennlige leder Ramzan Kadyrov for å ha gjenopprettet sikkerheten med hjelp av vold og trusler.

Samme Kadyrov opplyser nå at alle parlamentsmedlemmene er i live og i sikkerhet.

Angrepene skjer mens Russlands president Dmitri Medvedjev er på reise for å forbedre forholdet til Frankrike og Tyskland under det såkalte Seaside-toppmøtet, for å markere slutten på den kalde krigen.

Dagbladet følger saken.

ER I BYEN: Innenriksminister Rashid Nurgaliyev. Foto: EPA/Scanpix
ER I BYEN: Innenriksminister Rashid Nurgaliyev. Foto: EPA/Scanpix Vis mer