VOLDSOMME SAMMENSTØT: Ungdom kjemper mot egyptisk politi i Alexandria fredag på toårsdagen for opprøret som styrtet Hosni Mubarak. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix
VOLDSOMME SAMMENSTØT: Ungdom kjemper mot egyptisk politi i Alexandria fredag på toårsdagen for opprøret som styrtet Hosni Mubarak. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpixVis mer

Minst fire drept i sammenstøt i Egypt

Rundt 250 skadd på toårsdagen for landets revolusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst fire er drept og rundt 250 skadd i voldsomme sammenstøt i Egypt på toårsdagen for landets revolusjon.

I byen Suez ble fire personer skutt og drept i sammenstøtene, opplyser helsepersonell til Reuters fredag kveld.

Egypts statlige medier har så langt rapportert om ett dødsfall.

Både Suez, hovedstaden Kairo og flere andre byer i Egypt ble rystet av voldsomme sammenstøt fredag, da tusenvis av egyptere strømmet ut i gatene for å demonstrere mot president Mohamed Mursi og hans parti Muslimsk brorskap.

Toårsdag Demonstrasjonene fant sted på toårsdagen for de første protestene som senere førte til den daværende egyptiske presidenten Hosni Mubaraks fall.

Blant de skadde er minst 91 sivile og 42 sikkerhetsfolk, ifølge egyptiske tjenestemenn.

Kontorer som tilhører president Mohamed Mursis parti Muslimsk brorskap, ble satt i brann i byen Ismailia, som ligger ved Suezkanalen nord i Egypt.

Brannen brøt ut etter at flere hundre ungdommer hadde brutt seg inn i bygningen, fortalte øyenvitner ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I KAIRO: En motstander av Egypts president Mohamed Mursi forsøker å slukke et telt som politiet satte fyr på under uroligheter på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo fredag. Politiet brukte også tåregass mot demonstrantene etter at disse hadde kastet brannbomber, fortalte øyenvitner. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB scanpix
I KAIRO: En motstander av Egypts president Mohamed Mursi forsøker å slukke et telt som politiet satte fyr på under uroligheter på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo fredag. Politiet brukte også tåregass mot demonstrantene etter at disse hadde kastet brannbomber, fortalte øyenvitner. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Deretter gikk demonstrantene til angrep på guvernørens hovedkvarter og forsøkte også å storme to andre bygninger i byen, ifølge vitnene.

Tåregass I Kairo skjøt politiet med tåregass da demonstrantene prøvde å forsere piggtrådgjerdet rundt presidentpalasset. Samtidig var det kraftige sammenstøt mellom politi og hundrevis av ungdommer på Tahrirplassen i sentrum Kairo.

Islamisten Mohamed Mursi ble i fjor valgt til ny statssjef.

Siden da har det egyptiske samfunnet i økende grad blitt splittet, og demonstrantene i Kairo anklager nå Mursi for å ha «forrådt revolusjonen». De gir ham også skylden for Egypts økonomiske krise, og for mangel på reformer i de brutale sikkerhetstjenestene som han og hans folk arvet fra Mubarak-regimet.

Brannbomber Tidligere i dag kastet demonstranter brannbomber mot politiet ved en sperring foran regjeringsbygninger nær Tahrir-plassen. Skyer av tåregass drev gjennom lufta, og et øyenvitne fortalte til nyhetsbyrået Reuters at politiet satte fyr på to telt som ungdommene hadde satt opp.

- Folket vil styrte regimet, het det på et av bannerne.

I Alexandria angrep demonstranter en politistasjon.

Politiet skjøt i lufta og brukte tåregass mot angriperne, som kalte seg «Den svarte blokken». Angriperne stormet en rettsbygning og blokkerte veier og trikkelinjer i sentrum av Alexandria, meldte lokale medier.

- Urettferdig Mursis tilhengere mener kritikken er urettferdig. De forsvarer presidentens beslutning om å drive gjennom en omstridt ny grunnlov i desember, og sier godkjenningen av den nye grunnloven var nødvendig for å gjenopprette politisk stabilitet i Egypt.

- Muslimsk brorskap er svært bekymret over den økende spenningen. Vi kan komme til å oppleve samme type sammenstøt som vi har sett før, men jeg tror ikke det vil skje noen grunnleggende endring av de politiske forholdene, sier statsviteren Shadi Hamid.

Brorskapet konsentrerer seg ifølge nyhetsbyrået Reuters om valget på nasjonalforsamling som Egypt skal holde i løpet av våren. Som ledd i valgkampen vil islamistene gi medisinsk hjelp til rundt en million egyptere og tilby billige matvarer.

DEMONSTRANTER: Maskerte motstandere av Egypts president Mohamed Mursi demonstrerer i havnebyen Alexandria nord i Egypt fredag. Demonstrantene stormet ifølge lokale medier en rettsbygning og blokkerte veier og trikkelinjer i sentrum av byen. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix
DEMONSTRANTER: Maskerte motstandere av Egypts president Mohamed Mursi demonstrerer i havnebyen Alexandria nord i Egypt fredag. Demonstrantene stormet ifølge lokale medier en rettsbygning og blokkerte veier og trikkelinjer i sentrum av byen. Foto: Asmaa Waguih / Reuters / NTB scanpix Vis mer

(NTB)

Sammenstøtene fant sted både i hovedstaden Kairo, havnebyen Alexandria og flere andre steder. Blant de skadde er minst 91 sivile og 42 sikkerhetsfolk, ifølge egyptiske tjenestemenn. Kontorer som tilhører president Mohamed Mursis parti Muslimsk brorskap, ble satt i brann i byen Ismailia, som ligger ved Suezkanalen nord i Egypt. Brannen brøt ut etter at flere hundre ungdommer hadde brutt seg inn i bygningen, fortalte øyenvitner ifølge nyhetsbyrået Reuters. Deretter gikk demonstrantene til angrep på guvernørens hovedkvarter og forsøkte også å storme to andre bygninger i byen, ifølge vitnene. Tåregass I Kairo skjøt politiet med tåregass da demonstrantene prøvde å forsere piggtrådgjerdet rundt presidentpalasset. Samtidig var det kraftige sammenstøt mellom politi og hundrevis av ungdommer på Tahrirplassen i sentrum Kairo. Demonstrasjonen ble holdt på toårsdagen for de første protestene som senere førte til den daværende egyptiske presidenten Hosni Mubaraks fall. Islamisten Mohamed Mursi ble i fjor valgt til ny statssjef. Siden da har det egyptiske samfunnet i økende grad blitt splittet, og demonstrantene i Kairo anklager nå Mursi for å ha «forrådt revolusjonen». De gir ham også skylden for Egypts økonomiske krise, og for mangel på reformer i de brutale sikkerhetstjenestene som han og hans folk arvet fra Mubarak-regimet. Brannbomber Tidligere fredag kastet demonstranter brannbomber mot politiet ved en sperring foran regjeringsbygninger nær Tahrir-plassen. Skyer av tåregass drev gjennom lufta, og et øyenvitne fortalte til nyhetsbyrået Reuters at politiet satte fyr på to telt som ungdommene hadde satt opp. — Folket vil styrte regimet, het det på et av bannerne. Også fra Alexandria ble det meldt om sammenstøt, der demonstranter angrep en politistasjon. Politiet skjøt i lufta og brukte tåregass mot angriperne, som kalte seg «Den svarte blokken». Angriperne stormet en rettsbygning og blokkerte veier og trikkelinjer i sentrum av Alexandria, meldte lokale medier. — Urettferdig Mursis tilhengere mener kritikken er urettferdig. De forsvarer presidentens beslutning om å drive gjennom en omstridt ny grunnlov i desember, og sier godkjenningen av den nye grunnloven var nødvendig for å gjenopprette politisk stabilitet i Egypt. — Muslimsk brorskap er svært bekymret over den økende spenningen. Vi kan komme til å oppleve samme type sammenstøt som vi har sett før, men jeg tror ikke det vil skje noen grunnleggende endring av de politiske forholdene, sier statsviteren Shadi Hamid. Brorskapet konsentrerer seg ifølge nyhetsbyrået Reuters om valget på nasjonalforsamling som Egypt skal holde i løpet av våren. Som ledd i valgkampen vil islamistene gi medisinsk hjelp til rundt en million egyptere og tilby billige matvarer.

TAHRIRPLASSEN: Politiet tok i bruk tåregass mot demonstranter både på Tahrirplassen (bildet) og i Alexandria fredag. Det er to år siden de første store demonstrasjonene mot den daværende presidenten, Hosni Mubarak. Foto: Reuters / NTB scanpix
TAHRIRPLASSEN: Politiet tok i bruk tåregass mot demonstranter både på Tahrirplassen (bildet) og i Alexandria fredag. Det er to år siden de første store demonstrasjonene mot den daværende presidenten, Hosni Mubarak. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer