Minst fire omkommet i flommen i Mellom-Europa

Erklært unntakstilstand i flere deler av Tsjekkia og Tyskland.

UNNTAKSTILSTAND: Tsjekkiske brannmenn forsøker å forhindre ytterliggere ødeleggelser i Praha, her ved Vltalva-elva, under flommen som herjer landet og flere andre i Mellom-Europa. Minst fire personer er nå omkommet. Foto: AP / CTK, Roman Vondrous / SLOVAKIA OUT / NTB Scanpix
UNNTAKSTILSTAND: Tsjekkiske brannmenn forsøker å forhindre ytterliggere ødeleggelser i Praha, her ved Vltalva-elva, under flommen som herjer landet og flere andre i Mellom-Europa. Minst fire personer er nå omkommet. Foto: AP / CTK, Roman Vondrous / SLOVAKIA OUT / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst fire mennesker mistet livet og minst åtte er meldt savnet på grunn av det store regnskyllet over Mellom-Europa søndag. I Tsjekkia ble det søndag kveld erklært unntakstilstand i flere deler av landet.

Også i Tyskland er det erklært unntakstilstand i flere delstater i sør og øst på grunn av de rekordstore nedbørsmengdene.

Oversvømmelsene er de verste i regionen siden 2002, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

- Kritisk natt Styrtregnet utløste jordskred og førte til oversvømmelser og forstyrrelser i trafikken i flere land. Flere hundre veier ble stengt og jernbaneforbindelser brutt, og i Tsjekkia erklærte statsminister Petr Necas unntakstilstand i store deler av landet.

- Vi har en svært kritisk natt og morgen foran oss, sa han søndag kveld.

Også Østerrike er rammet av flommen, og flere mennesker er evakuert i syd-vestlige deler av Polen. I Praha er det satt opp metallvegger ved Vltava-elva, i håp om å stoppe ytterligere ødeleggelser.

Stenger skoler Tsjekkiske myndigheter ber folk om å ikke reise i byen, og åtte undergrunnsstasjoner er stengt, ifølge The Guardian. Tre av dem vil holdes stengt også i dag, og det samme gjelder flere tsjekkiske skoler, ifølge avisa.

Det voldsomme regnværet truet den verneverdige bebyggelsen i gamlebyen i Praha. Store områder måtte evakueres i Prahas historiske sentrum. Det ble satt opp flomvern for å beskytte byens historiske sentrum mot vannmassene fra elva Vltava.

En mann og en kvinne mistet livet da huset deres raste sammen i Trebenice, rett utenfor Praha, opplyste tsjekkisk politi.

Satt inn hæren Søndag kveld ble en mann i femtiårene funnet død i elven Upam i Trutnov, vel 150 kilometer nordøst for hovedstaden Praha.

STORE MENGDER REGN: Statuen av den indiske filosofen Sri Chinmoy er snart heldekket av flommen som herjer i Praha og store deler av Tsjekkia. Her ved Vltava-elva, søndag. Foto:  REUTERS / David W Cerny
STORE MENGDER REGN: Statuen av den indiske filosofen Sri Chinmoy er snart heldekket av flommen som herjer i Praha og store deler av Tsjekkia. Her ved Vltava-elva, søndag. Foto: REUTERS / David W Cerny Vis mer

Tre andre er meldt savnet på to elver i landet. I Østerrike mistet én person livet da jordskred utløst av mye regn tvang flere hundre mennesker til å flykte fra sine hjem.

Både Tyskland og Østerrike satte inn hæravdelinger for å hjelpe til under redningsarbeidet. Elva Donau gikk over sine bredder i et område av Tyskland, og flere titalls byer i store deler av Mellom-Europa ble satt i flomberedskap.

(NTB / Dagbladet)

PRAHA, SØNDAG: Vltalva-elva i Praha stiger betraktelig som følge av flommen som herjer store deler av Mellom-Europa. Nå er det erklært unntakstilstand flere steder. Foto: REUTERS / David W Cerny
PRAHA, SØNDAG: Vltalva-elva i Praha stiger betraktelig som følge av flommen som herjer store deler av Mellom-Europa. Nå er det erklært unntakstilstand flere steder. Foto: REUTERS / David W Cerny Vis mer